Bombardamentele din apropierea centralei nucleare din Ucraina alimentează temerile de un dezastru

Forţele ruseşti au bombardat oraşele ucrainene de peste râu faţă de centrala nucleară Zaporojie, alimentând temerile privind un dezastru cu radiaţii. Zelenski spune că „niciun terorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacuri”.

Urmărește
463 afișări
Imaginea articolului Bombardamentele din apropierea centralei nucleare din Ucraina alimentează temerile de un dezastru

Bombardamentele din apropierea centralei nucleare din Ucraina alimentează temerile de un dezastru

Capturată de trupele ruseşti în martie, dar condusă de personal ucrainean, Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost un punct fierbinte major în conflictul de şase luni, părţile dând vina una pe alta pentru bombardamentele recente din apropierea centralei, potrivit Reuters.

Forţele ruseşti au tras asupra Enerhodar, oraşul în care se află centrala, a declarat duminică seara târziu şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Telegram, alături de o înregistrare video cu pompierii care sting maşinile în flăcări.

"Ei provoacă şi încearcă să şantajeze lumea", a declarat şeful de cabinet Andriy Yermak.

De asemenea, forţele ruseşti şi-au continuat bombardamentele în Donbas, centrul industrial al Ucrainei din estul ţării, au declarat oficialii de acolo.

Zelenski, în discursul său nocturn de duminică, a promis că "ocupanţii vor resimţi consecinţele în acţiunile ulterioare ale apărătorilor noştri".

"Niciun terorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacurile asupra oraşelor noastre. Zaporojie, Orykhiv, Harkov, Donbas - vor primi un răspuns pentru toate", a spus el.

De când trupele ruseşti s-au năpustit peste graniţa ucraineană în februarie, în ceea ce preşedintele rus Vladimir Putin a numit o "operaţiune militară specială", conflictul s-a transformat într-un război de uzură purtat în principal în estul şi sudul Ucrainei.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Rusia nu a vrut să recunoască riscul radiologic grav de la centrala din sudul Ucrainei şi a blocat un proiect de acord privind neproliferarea nucleară pentru că menţiona acest risc.

Naţiunile Unite şi Ucraina au cerut retragerea echipamentelor militare şi a personalului de la centrală pentru a se asigura că aceasta nu este o ţintă.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a raportat mai multe bombardamente ucrainene la uzină în weekend.

Nouă obuze trase de artileria ucraineană au ajuns în incinta uzinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

Pe măsură ce cresc temerile privind un accident nuclear într-o ţară încă bântuită de dezastrul de la Cernobîl, autorităţile din Zaporojie distribuie tablete de iod şi îi învaţă pe locuitori cum să le folosească în cazul unei scurgeri de radiaţii.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a declarat că nu are informaţii noi despre atacuri asupra centralei, iar Reuters nu a putut verifica relatările.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici