- Home
- Externe
- WASHINGTON, (10.05.2017, 02:08)
- Mihai Draghici
BREAKING NEWS: Donald Trump l-a demis pe şeful FBI, James Comey, din cauza anchetei inadecvate în cazul lui Hillary Clinton
Donald Trump, preşedintele SUA, l-a demis pe James Comey, directorul FBI, deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigaţia în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală.
Urmărește
5066 afișări
Donald Trump l-a demis pe şeful FBI, James Comey, din cauza anchetei inadecvate în cazul lui Hillary Clinton
James Comey, directorul Biroului Federal de Investigaţii din SUA, a fost demis marţi seară de preşedintele Donald Trump, a comunicat Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Potrivit unor surse oficiale, Departamentul Justiţiei a stabilit că James Comey a gestionat inadecvat investigaţia în cazul serverului de mail privat utilizat de Hillary Clinton în calitatea de secretar de Stat american.
"Preşedintele a acceptat recomandarea procurorului general şi adjunctului procurorului general în sensul demiterii directorului Biroului Federal de Investigaţii. James Comey a fost înştiinţat cu puţin timp în urmă. Măsura demiterii are efect imediat", a afirmat Sean Spicer.
Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiţiei, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii şi proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigaţia care o viza pe Hillary Clinton. În urmă cu câteva zile, Donald Trump l-a acuzat public pe James Comey că i-a permis lui Hillary Clinton, candidatul democrat în scrutinul prezidenţial din 2016, "multe lucruri rele" atunci când a stabilit că nu trebuia inculpată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
James Comey a fost lăudat de Donald Trump la sfârşitul lunii octombrie 2016 când FBI a dispus o nouă investigaţie în cazul emailurilor utilizate de Hillary Clinton în calitatea de secretar de Stat. Hillary Clinton susţine că a pierdut scrutinul prezidenţial din cauza anchetei FBI.
Însă, potrivit unor surse citate de cotidianul The Washington Post, James Comey a fost demis în contextul în care el coordona o investigaţie care vizează apropiaţi ai lui Donald Trump suspectaţi că au avut contacte cu Rusia privind ingerinţele în scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016 în Statele Unite. Această anchetă a fost iniţiată în mod tacit în iulie 2016 şi este subiectul unor dezbateri internse la Washington. Nu este clar cum va fi afectată investigaţia de măsura demiterii lui James Comey.
În cursul zilei de marţi, FBI a transmis Congresului că James Comey ar fi oferit, în cursul audierilor, date inexacte despre ancheta în cazul lui Hillary Clinton. Săptămâna trecută, James Comey a fost audiat în Comisia Juridică a Senatului SUA, el oferind detalii despre emailurile pe care Huma Abedin, o consilieră a lui Hillary Clinton, i le trimitea soţului ei, Anthony Weiner. Comey a afirmat la audieri că Huma Abedin părea să aibă "obiceiul de a-i transfera emailuri" soţului ei, Anthony Weiner, probabil pentru a i le scoate la imprimantă. Directorul FBI a subliniat că au fost trimise "sute, chiar mii de emailuri, unele conţinând informaţii clasificate", justificând astfel necesitatea lansării unei noi investigaţii pe 28 octombrie 2016, înaintea scrutinului prezidenţial din 8 noiembrie.
Însă se pare că declaraţiile făcute la audieri de James Comey au fost inexacte. Surse citate de site-ul ProPublica şi de ziarul The Washington Post au afirmat că Huma Abedin i-a trimis doar câteva emailuri soţului ei, astfel că nu făcea acest lucru frecvent, aşa cum a spus James Comey.
Însă demiterea lui James Comey ridică semne de întrebare în legătură cu stadiul anchetei privind legăturile între apropiaţi ai lui Donald Trump şi Administraţia de la Moscova. Pe 20 martie, James Comey anunţa că Biroul Federal de Investigaţii efectuează o anchetă în cazul presupuselor legături între echipa de campanie a lui Donald Trump, devenit preşedinte al SUA, şi oficiali ruşi.
"Acest lucru include investigarea caracterului legăturilor între persoane asociate campaniei lui Donald Trump şi Administraţia Rusiei şi dacă a existat vreo coordonare între campanie şi eforturile Rusiei", afirma James Comey, în martie, în cursul audierilor în Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor. Michael Flynn a demisionat în februarie din funcţia de consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională după ce au apărut informaţii că ar fi comunicat cu oficiali din Rusia în campania electorală. La rândul său, Jess Sessions, secretarul american al Justiţiei, este acuzat că ar fi comunicat cu oficiali ruşi.
Citeşte şi: Donald Trump a aprobat aprovizionarea cu ARMAMENT a miliţiilor kurde din Siria, spre nemulţumirea Turciei
Citeşte şi: Donald Trump şi Emmanuel Macron au stabilit o întrevedere în marja summitului NATO de la Bruxelles
Citeşte şi: Barack Obama l-a avertizat pe Donald Trump cu privire la numirea lui Michael Flynn, în funcţia de consilier pentru securitate naţională
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe