„Presiunea din puţ este, în prezent, contracarată de presiunea hidrostatică a fluidului injectat, acesta fiind obiectivul urmărit de operaţiunea Static Kill”, a anunţat grupul, într-un comunicat.
Procedeul „Static Kill” constă în injectarea de fluid de foraj pentru a închide puţul de petrol.
Acest succes are loc după 106 zile de la explozia urmată de scufundarea platformei petroliere Deepwater Horizon, la sfârşitul lui aprilie, care a provocat cea mai importantă maree neagră din Statele Unite.
Aproximativ 4,9 milioane de barili de ţiţei, adică aproximativ 780 de milioane de litri, s-au scurs din puţ, punând în pericol bogatul ecosistem al celor cinci state americane de coastă, de la Golful Mexic, şi ameninţând economia locală.
British Petroleum precizează că inginerii au injectat fluidul într-o operaţiune de opt ore, până la stabilizarea presiunii.
„Puţul este sub supraveghere, potrivit procedurii, pentru a ne asigura că presiunea rămâne stabilă”, a anunţat grupul.
„Noi injectări de fluid vor fi necesare sau nu, în funcţie de rezultatele observate în timpul monitorizării”, a adăugat acesta.
Cooperarea cu amiralul Thad Allen, însărcinat de administraţia americană să coordoneze lupta împotriva mareei negre, va continua „în vederea stabilirii următoarei etape, în care vom hotărî dacă vom injecta ciment în puţ, pe aceeaşi cale”, a mai anunţat grupul.