Bruxelles aşteaptă explicaţii de la Ungaria pentru simplificarea intrării ruşilor în ţară. Budapesta n-a oferit nicio justificare

  • Uniunea Europeană nu a primit încă un răspuns din parte Budapestei privind simplificarea condiţiilor de intrare în ţară a cetăţenilor din Rusia şi Belarus.
  • Ungaria a avut timp la dispoziţie până pe 19 august să facă acest pas.
  • Ministrul ungar de externe a acuzat guvernele europene că ţintesc Budapesta cu o „campanie de minciuni” cu privire la regimul de intrare.
Urmărește
1951 afișări
Imaginea articolului Bruxelles aşteaptă explicaţii de la Ungaria pentru simplificarea intrării ruşilor în ţară. Budapesta n-a oferit nicio justificare

Bruxelles aşteaptă explicaţii de la Ungaria pentru simplificarea intrării ruşilor în ţară. Budapesta n-a oferit nicio justificare

Luni, 19 august, a expirat termenul limită pe care Comisia Europeană l-a acordat Ungariei pentru a justifica simplificarea condiţiilor de intrare pentru cetăţenii din Rusia şi din Belarus, scrie Euractiv.

La începutul lunii august, comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, i-a trimis o scrisoare omologului său maghiar, Sándor Pintér, în care a solicitat explicaţii Budapestei cu privire la modificările aduse sistemului de imigraţie al ţării. Cu toate acestea, Budapesta nu a oferit încă un răspuns, relevă sursa citată.

La sfârşitul lunii iulie, Ungaria a simplificat cerinţele pentru ruşi şi belaruşi de a intra în ţară pentru a lucra, acordând „lucrătorilor invitaţi” o şedere de doi ani, care poate fi prelungită cu încă trei ani.

La momentul respectiv, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a afirmat că măsura luată de Budapesta în acest sens reprezintă o uşă deschisă pentru spionii ruşi şi că ridică „probleme grave de securitate”.

Budapesta susţine că sunt „simple minciuni”

Potrivit Euronews, statele baltice s-au declarat îngrijorate în legătură cu măsurile luate de Ungaria în privinţa cetăţenilor din Rusia şi din Belarus, mai ales în privinţa ameninţării pentru spaţiul Schengen.

În replică, Budapesta susţine ferm că „includerea cetăţenilor ruşi şi belaruşi în programul cardului naţional nu prezintă niciun risc de securitate din punctul de vedere al spaţiului Schengen”. Totodată, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, a declarat că „toate afirmaţiile contrare ale colegilor din Europa de Nord şi din ţările baltice, care sunt orbiţi de adeziunea lor la tabăra pro-război, sunt simple minciuni”, notează Euractiv.

UE şi-a suspendat acordul de facilitare a eliberării vizelor pentru cetăţenii ruşi ca răspuns la invazia Ucrainei din 2022

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici