Bulgaria vrea să deschidă un proces în cazul atentatului de la Burgas

Bulgaria intenţionează să deschidă în primul trimestru al anului viitor un proces privind atentatul antiisraelian comis pe 18 iulie 2012 la Burgas (est), soldat cu şase morţi, a anunţat joi procurorul general Sotir Ţaţarov.

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Bulgaria vrea să deschidă un proces în cazul atentatului de la Burgas

Bulgaria vrea să deschidă un proces cu privire la atentatul de la Burgas în aprilie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un rechizitoriu urmează să fie depus la tribunal (...) cel mai târziu în primul trimestru al anului viitor", a declarat el pentru presă.

Justiţia va cere atunci extrădarea vinovaţilor, "deoarece cunoaştem identitatea a cel puţin doi dintre ei şi locul lor de reşedinţă", a anunţat procurorul.

"Dacă aceste persoane sunt livrate autorităţilor bulgare, ele vor compărea în tribunal. Dacă nu sunt livrate, va avea loc un proces în contumacie", a continuat Ţaţarov.

"Este necesar să transmitem un semnal clar de toleranţă zero faţă de terorism şi să arărăm că terorismul este sancţionat conform legii", a subliniat el.

Ministerul bulgar de Interne a dezvăluit în iulie identitatea celor doi presupuşi complici de origine libaneză, şi anume Meliad Ferah, în vârstă de 32 de ani, cunoscut şi ca Hussein Hussein, cetăţean australian, şi Hassan el Hajj Hassan, în vârstă de 25 de ani, cetăţean canadian.

Ancheta asupra acestui atentat, în care au fost rănite totodată 35 de persoane, întâmpină dificultăţi în privinţa identificării autorului, care a murit în explozie, în pofida faptului că atât amprente digitale şi urme de ADN, cât şi portretul-robot al acestuia sunt disponibile pe site-ul INTERPOL.

Presupuşii complici ar avea legături cu mişcarea şiită libaneză Hezbollah, potrivit autorităţilor de la Sofia.

Elemente culese în cadrul anchetei cu privire la atentatul de la Burgas au contribuit la decizia Uniunii Europene (UE), pe 22 iulie, de a înscrie aripa armată a Hezbollah pe lista sa cu organizaţii teroriste.

Ţaţarov a subliniat joi că ancheta este "imperativ" să conducă la un proces, "pentru a nu da impresia că ar servi alte obiective, legate de exemplu de decizia UE cu privire la o organizaţie arabă".

"Nu vom judeca o organizaţie, ci persoane concrete", a insistat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici