Calcule greşite ale Guvernului Johnson? Grupurile de afaceri şi sindicatele britanice trag semnalul de alarmă privind lipsa unui acord cu UE

Peste 70 de asociaţii britanice din domeniul mediului de afaceri, reprezentând peste şapte milioane de angajaţi, cer Guvernului Boris Johnson să revină la masa negocierilor cu Uniunea Europeană pentru obţinerea unui acord post-Brexit, informează cotidianul Financial Times.

Urmărește
9451 afișări
Imaginea articolului Calcule greşite ale Guvernului Johnson? Grupurile de afaceri şi sindicatele britanice trag semnalul de alarmă privind lipsa unui acord cu UE

Calcule greşite ale Guvernului Johnson. Grupurile de afaceri şi sindicatele britanice trag semnalul de alarmă privind lipsa unui acord cu UE

Organizaţiile britanice din domeniile auto, aviaţie, produse chimice, agricultură, farmaceutic, tehnologie şi servicii financiare îndeamnă ambele părţi să ajungă la o soluţie de compromis. Printre asociaţiile care exprimă preocupare se numără CBI, TheCityUK şi techUK, Uniunea Naţională a Fermierilor, Consorţiul Britanic de Retail şi Societatea Producătorilor şi Vânzătorilor de Motoare.

Liderii organizaţiilor sunt îngrijoraţi de abordarea premierului Boris Johnson, care vineri a anunţat că Marea Britanie se pregăteşte pentru expirarea fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit. "Obţinerea unui acord rapid contează foarte mult pentru locuri de muncă şi comunităţi. Prin compromis şi tenacitate, poate fi obţinut un acord. Companiile le cer liderilor din ambele părţi să găsească o soluţie", solicită organizaţiile, care sunt preocupate de atitudinea Guvernului de la Londra.

Într-un editorial publicat duminică în cotidianul The Times, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, Michael Gove, responsabil de aplicarea Acordului Brexit, susţine că Marea Britanie este pregătită pentru scenariul lipsei unui acord privind viitoarele relaţii cu Uniunea Europeană, deşi pledează pentru reluarea negocierilor. "Suntem din ce în ce mai bine pregătiţi, deşi nu acesta este obiectivul meu. Dar dacă avem de ales între aranjamente care ne ţin legaţi pe termen nelimitat şi determinarea de către noi a viitorului, atunci nu facem nicio alegere. Retragerea în baza unor condiţii precum cele ale Australiei este un rezultat pentru care suntem din ce în ce mai bine pregătiţi", afirmă Michael Gove.

Vineri, premierul Boris Johnson, care nu acceptă prelungirea tranziţiei şi nici concesii pentru a menţine standardele comunitare, a declarat că Marea Britanie trebuie să înceapă pregătirile pentru lipsa unui acord cu Uniunea Europeană după expirarea tranziţiei post-Brexit. Însă liderul britanic pare să utilizeze această abordare ca tactică de negocieri, precizând că nu se retrage din discuţii: "Le transmit să vină ei aici, să vină la noi, dacă va exista o schimbare fundamentală de abordare".

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a criticat dur atitudinea Guvernului Boris Johnson în negocierile cu Uniunea Europeană, considerând că expirarea tranziţiei post-Brexit fără acord este "iresponsabilă" şi reiterând obiectivul desprinderii Scoţiei de Marea Britanie. "Faptul că Guvernul britanic pare să fie decis să încheie relaţiile cu UE fără niciun acord ar fi oricum o prostie şi în vremuri normale; însă în timpul unei pandemii globale este un act total iresponsabil", a afirmat Nicola Sturgeon într-un editorial publicat în cotidianul german Die Welt.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene, că negocierile cu Marea Britanie stagnează din multe puncte de vedere, reamintind că Brexitul este "alegerea suverană a poporului britanic". "Şi noi suntem foarte nefericiţi din cauza Brexit. Dar este alegerea suverană a poporului britanic. Şi se mai întâmplă faptul că liderii celor 27 de ţări care au rămas în UE nu se află aici doar pentru a-l face fericit pe premierul britanic", a punctat Emmanuel Macron.

Uniunea Europeană a avertizat Marea Britanie, într-o declaraţie adoptată la summitul de la Bruxelles, că progresele în negocierile privind relaţiile post-Brexit sunt insuficiente, îndemnând statele membre să se pregătească inclusiv pentru scenariul încheierii tranziţiei fără niciun acord. Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a transmis că Uniunea Europeană vrea un acord privind relaţiile post-Brexit cu Marea Britanie, "dar nu cu orice preţ".

David Frost, negociatorul Guvernului Boris Johnson privind Brexit, s-a declarat "dezamăgit" de concluziile summitului Uniunii Europene.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici