„Luptăm împotriva unui inamic comun, terorismul extremist”, a afirmat David Cameron în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său turc Ahmet Davutoglu.
În noiembrie, Marea Britanie a apreciat că se confruntă cu cea mai mare ameninţare la adresa securităţii sale pe care a cunoscut-o pe timp de pace.
Scotland Yard estimează că „peste 500” de cetăţeni britanici s-au alăturat grupării Stat Islamic şi exprimă temeri că aceştia ar putea comite atentate odată întorşi acasă.
Premierul britanic a subliniat că discuţiile cu omologul său turc s-au concentrat asupra „strategiei pe termen lung pentru a învinge SI şi a restaura stabilitatea în această parte a lumii”.
Schimbul de informaţii la cel mai înalt nivel între cele două ţări ar putea ajuta la stoparea fluxului de jihadişti, a subliniat David Cameron.
La rândul său, Ahmed Davutoglu a respins acuzaţiile că Turcia le permite extremiştilor care se duc în Siria pentru a lupta împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad să tranziteze teritoriul său.
„Niciun combatant SI nu a trecut prin teritoriul turc”, a afirmat el, subliniind că membrii SI „constituie o ameninţare pentru securitatea naţională a Turciei”.
„Nimeni nu poate pune în discuţie determinarea Turciei în lupta sa împotriva terorismului”, a adăugat el.
Turcia cere punerea în practică a unei strategii globale în vederea înlăturării de la putere a regimului lui Bashar al-Assad. Ankara propune stabilirea unei zone-tampon de securitate şi de excludere aeriană la graniţa sa cu Siria.
Coaliţia condusă de Statele Unite, din care face parte şi Marea Britanie, a început la sfârşitul lui septembrie atacuri aeriene împotriva poziţiilor jihadiste din Siria, la câteva zile după ofensiva lansată de SI asupra oraşului Kobane, situat în apropierea frontierei turce.
Ankara consideră că raidurile efectuate de avioanele coaliţiei internaţionale sunt insuficiente şi că ameninţarea jihadistă va fi eliminată doar odată cu înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian.