Aceste informaţii, calificate drept „speculaţii” de Guvern, nu au fost confirmate oficial. Dar presa se aşteaptă la un anunţ în acest sens al premierului, miercuri, la New York, la Adunarea Generală a ONU.
Într-un interviu pentru postul NBC marţi seara, David Cameron a afirmat că lupta împotriva grupării Stat Islamic este „o luptă de la care este imposibil să te sustragi”. „Aceşti oameni vor să ne ucidă. Trebuie să implementăm această coaliţie (…) pentru a ne asigura că distrugem această organizaţie”, a adăugat el.
Conform BBC, David Cameron, care urma să se întâlnească miercuri, la New York, cu omologul său irakian Haidar al-Abadi, vrea să aştepte încheierea congresului Partidului Laburist miercuri, pentru a convoca Parlamentul, în condiţiile în care conferinţa conservatorilor începe duminică.
Liderul laburiştilor, Ed Miliband, a declarat miercuri că este „deschis posibilităţii” unor bombardamente britanice împotriva grupării Stat Islamic în Irak. Extinderea campaniei în Siria ar necesita însă o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, în opinia sa.
Această problemă este importantă pentru că anul trecut Parlamentul a refuzat să răspundă cererii lui Cameron privind o intervenţie împotirva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
„Sper că Parlamentul va avea de această dată curajul de care dau dovadă forţele noastre armate”, a declarat ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, pentru revista The Spectator.
Dacă Parlamentul este convocat vineri şi aprobă raiduri în Irak, bombardamentele ar putea începe la sfârşitul acestei săptămâni, conform presei.
Şase avioane britanice de tip Tornado, de la o bază a Royal Air Force din Cipru, sunt deja angajate de câteva săptămâni în misiuni de supraveghere deasupra Irakului.
Pe lângă acest sprijin logistic, implicarea britanică în acest conflict se limitează pentru moment la livrarea de arme combatanţilor kurzi.