Cârnaţi din România, interzişi pe piaţa europeană din cauza unui colorant controversat

Sistemul european de alertă alimentară (RASFF) a introdus pe lista produselor interzise în spaţiul comunitar, la sesizarea Italiei, un lot de cârnaţi fabricaţi în România care conţin un colorant alimentar nedeclarat – E 129.

Urmărește
2059 afișări
Imaginea articolului Cârnaţi din România, interzişi pe piaţa europeană din cauza unui colorant controversat

Cârnaţi din România, interzişi pe piaţa europeană din cauza unui colorant controversat (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Notificarea privind lotul de cârnaţi fabricaţi în România a fost introdusă pe 3 octombrie în Sistemul European Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (RASFF) la poziţia 18. Autorităţile europene au blocat astfel comercializarea în spaţiul comunitar a unui lot de cârnaţi afumaţi din carne de porc, fabricaţi în România, care ar conţine colorantul E 129 (roşu allura) în proporţie de 1,2 mg/kg.

Autorităţile europene au luat această decizie la solicitarea Ministerului italian al Sănătăţii, care, conform site-ului de profil Il Fatto Alimentare, a transmis sesizări privind cârnaţii suspecţi fabricaţi în România şi privind alte zece produse, două provenind din state membre UE - peşte din Spania care ar conţine mercur peste limită şi suc de mere din Suedia cu conţinut mare de sulfiţi.

Autorităţile din Italia nu au dezvăluit numele firmei care comercializa cârnaţii suspecţi şi nici numele procesatorului.

Roşu allura (E 129) este un colorant sintetic roşu-portocaliu folosit în dulciuri, băuturi, condimente, medicamente şi produse cosmetice. La nivelul Uniunii Europene, colorantul sintetic E 129 este acceptat, dar nu este recomandat consumului de către copii. Unele state – Danemarca, Belgia, Franţa – au interzis acest colorant.

În august, un alt lot de cârnaţi din România a fost oprit de la comercializare în Italia din cauză că produsul conţinea coloranţii E 124 şi E 129.

La acea vreme, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) explicau pentru MEDIAFAX că cei doi aditivi sunt autorizaţi în spaţiul UE, dar nu în produsul respectiv, ci numai în anumite tipuri de cârnaţi, precum chorizo şi altele. Astfel, cârnaţii respectivi au fost opriţi de la comercializare deoarece compoziţia lor nu corespundea reţetelor alimentare autorizate în UE, precizau sursele citate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici