„Nu există o contradicţie între o Ucraină care întreţine de mult timp legături istorice şi culturale cu Rusia şi o Ucraină modernă care vrea să se integreze mai mult în Europa. Una nu o împiedică pe cealaltă”, a declarat consiliera pentru Securitate Naţională a preşedintelui american pentru NBC.
Rice a afirmat că o intervenţie militară rusă în Ucraina ar fi „greşeală gravă”.
De asemenea, şeful diplomaţiei americane John Kerry a declarat duminică, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Serghei Lavrov, că „toate statele trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritorială şi libertatea de a alege”, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat american.
Kerry a subliniat că Statele Unite susţin decizia Parlamentului ucrainean privind alegerea unui preşedinte şi premier interimari.
Aceste acţiuni „constituie calea cea mai bună şi mai promiţătoare de a restabili rapid pacea şi stabilitatea în Ucraina, precum şi de a răspunde problemelor financiare care afectează ţara”, a apreciat Kerry.
„Kerry şi-a exprimat speranţa de a vedea Rusia în calitate de aliată a Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a ator state implicate în ajutorarea Ucrainei”, a adăugat oficialul de rang înalt, citat de AFP.
Rice a reiterat că Washingtonul doreşte „să vadă o schimbare constituţională şi alegeri democratice în Ucraina”.
„Dorim să ştim dacă Ucrainenii au oportunitatea de a realiza aspiraţiile lor democratice şi de a face parte din Europa”, a afirmat ea.
Consiliera pentru Securitate Naţională a insistat, de asemenea, asupra necesităţii de a susţine economia Ucrainei care, în opinia ei, este „foarte fragilă”. „Vrem să cooperăm cu partenerii noştri din Europa, cuu FMI, cu Rusia, dacă ei sunt pregătiţi să participe la ajutorarea ecomonomiei ucrainene”, a declarat Rice.
„Dacă Rusia doreşte să participe, ea va fi binevenită”, a reiterat ea, subliniind că cel mai important actor în acet domeniu este FMI.