Câteva mii de persoane au manifestat împotriva legii presei în Ungaria
Aproximativ 7.000 de manifestanţi au cerut, joi seara, la Budapesta, retragerea legii controversate a presei, pe care Guvernul conservator al lui Viktor Orban a promis să o modifice, după un val de critici internaţionale.
Câteva mii de persoane au manifestat împotriva legii presei în Ungaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mobilizarea, organizată pe Internet, a fost mai slabă decât la marşul anterior, din 14 ianuarie, la care au participat aproximativ 10.000 de persoane. Alte patru coloane au fost organizate, joi, în oraşe din ţară.
La Budapesta, reprezentanţi ai unor ONG-uri din domeniul apărărării drepturilor omului, Amnesty International şi Uniunii ungare pentru Libertăţi Civile au susţinut discursuri în faţa adunării.
Manifestanţii protestează faţă de un text, intrat în vigoare la 1 ianuarie, acuzat de criticii acestuia că limitează libertatea presei. Comisarul european pentru Telecomunicaţii, Neelie Kroes, a cerut Budapestei schimbări, într-o scrisoare trimisă la 21 ianuarie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
-
Donald Trump şi-a aflat sentinţa în dosarul Stormy Daniels: Va fi achitat necondiţionat
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
Scrisoarea nu viza, însă, toate cele trei cele mai controversate puncte, şi anume protecţia surselor, componenţa autorităţii care supervizează mass-media - care este formată, în prezent, doar din patru apropiaţi ai Fidesz, partidul lui Viktor Orban - sau sancţiunile financiare prevăzute de text, în special pentru atingerile aduse securităţii naţionale sau moralei.
Scrisoarea lui Neelie Kroes denunţă înregistrarea obligatorie a instituţiilor mass-media într-un registru, extinderea legislaţiei ungare la instituţiile mass-media străine care operează în această ţară şi regula care prevede "o acoperire echilibrată".
"Legea va fi modificată. Vor fi găsit soluţii acceptabile pentru toţi", a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Janos Martonyi.
O petiţie împotriva acestui text a adunat 75.000 de semnături pe Facebook. O altă manifestaţie este prevăzută, la 15 martie, de Ziua Naţională a Ungariei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO