- Home
- Externe
- CLUJ-NAPOCA, (17.09.2013, 18:23)
- , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE a respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale. UDMR: A fost o decizie politică
Comisia Europeană a respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, UDMR considerând că este o decizie politică şi anunţând că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiţie.
Urmărește
1339 afișări
CE a respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale. UDMR: A fost o decizie politică
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că reprezentanţii Comisiei Europene au luat o decizie politică atunci când au respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, deşi aceasta a fost elaborată în mod corespunzător din punct de vedere juridic şi profesional.
Kelemen Hunor a arătat, marţi, într-un comunicat transmis de UDMR că, indiferent de ceea ce a decis CE, propunerile formulate de mai multe formaţiuni politice ale minorităţilor din state ale UE rămân valabile şi vor fi susţinute şi de acum înainte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 16:40, prezența la vot este de 39,83%. 7,1 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Avertismentul unui oficial britanic: Rusia este „agresivă” în domeniul cibernetic şi reprezintă o ameninţare la adresa NATO
"Comisia Europeană a respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, propunerea de parteneriat prezentată de minorităţile naţionale şi lingvistice din Europa. În definitiv, interesul comun al tuturor statelor europene ar fi ca făuritorii diversităţii culturale şi lingvistice, minorităţile naţionale, să se bucure de o protecţie şi drepturi echitabile şi recunoscute de toată lumea. În opinia mea, decizia Comisiei Europene a fost una politică, deoarece această iniţiativă, prin care am urmărit validarea juridică a drepturilor minorităţilor şi crearea unui cadru legal adecvat, a fost elaborată în mod corespunzător din punct de vedere juridic şi profesional. (…) Indiferent de ce a decis Comisia, propunerile pe care le-am formulat împreună rămân valabile şi le vom susţine şi de acum înainte", susţine Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, UDMR va propune, după consultări cu partenerii săi, ca decizia CE să fie contestată la Curtea Europeană de Justiţie.
"Deja la o primă lectură a motivaţiei pot fi identificate contradicţiile acesteia. Se recunoaşte faptul că, printre cele şase domenii acoperite de Iniţiativa Cetăţenească Europeană, se regăsesc câteva care se încadrează în competenţele prevăzute de tratatele europene. Cu toate acestea, întregul pachet de propuneri a fost respins cu motivaţia că «evident, Iniţiativa se situează în afara limitelor prerogativelor Comisiei». În interpretarea noastră, atunci când există o suprapunere parţială, în niciun caz nu se poate trage o concluzie generală despre întreaga iniţiativă. De aceea, motivaţia juridică se contrazice pe ea însăşi. În următoarele zile se va face o analiză în detaliu a motivaţiei", declară liderul UDMR.
Kelemen adaugă că, în urma deciziei CE, obiectivul iniţiatorilor ICE va fi crearea unei competenţe proprii a Uniunii Europene pentru reglementarea drepturilor minorităţilor la nivel european.
"UDMR nu luptă pe un singur front pentru lărgirea drepturilor minorităţilor naţionale în cadrul UE. În perioada următoare, Intergrupul pentru Minorităţi Tradiţionale, Comunităţi şi Limbi Naţionale din cadrul Parlamentului European va prezenta din nou, în legislativul european, o iniţiativă pentru apărarea şi lărgirea sferei drepturilor minorităţilor naţionale", afirmă Kelemen Hunor.
Totodată, acesta îşi exprimă speranţa că va veni vremea când "în UE va putea fi demolat zidul respingerii", care împiedică soluţionarea problemei minorităţilor în Europa.
"Comunităţile naţionale din Europa sunt un factor de stabilitate, ele contribuie la economia Europei, la întărirea regiunilor istorice. Atât UE, cât şi statele-naţiune care resping gestionarea problemei minorităţilor ar trebui să înţeleagă că drepturile minorităţilor nu ştirbesc drepturile majorităţii, ci adaugă bogăţie etnică şi lingvistică Europei. Comunitatea maghiară din România îşi îndreaptă privirile spre viitor, obiectivul ei rămânând realizarea unei reglementări juridice a drepturilor minorităţilor. Pentru atingerea acestui ţel, ea, comunitatea, a elaborat o strategie pe termen lung, constând din acţiuni hotărâte, organizate, o strategie care nu poate fi dusă la bun sfârşit decât dacă vom dispune de o puternică prezenţă în Parlamentul European", susţine preşedintele UDMR.
Potrivit comunicatului citat, Comisia Europeană i-a informat, luni, pe membrii Comitetului de Iniţiativă despre decizia de respingere a ICE printr-o scrisoare semnată de secretarul general al Comisiei, Catherine Day, motivarea respingerii fiind că, "în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii".
"În scrisoare se arată că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând unor minorităţi naţionale este una dintre valorile fundamentale ale UE, specificându-se că nici Tratatul privind Uniunea Europeană, şi nici Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene nu conţin vreun temei pentru adoptarea unui act juridic care să aibă ca obiect drepturile persoanelor ce aparţin minorităţilor", se mai arată în comunicatul UDMR.
Iniţiativa Cetăţenească Europeană pentru protecţia minorităţilor "Minority SafePack" - prin care reprezentanţi a 96 de minorităţi din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minorităţilor - a fost prezentată de UDMR în luna mai.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, spunea atunci că cele şase tematici din "Minority SafePack" sunt: "Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală", "Politica de dezvoltare regională", "Participarea şi implicarea societăţii civile", "Egalitate şi anti-discriminare", "Media audio-vizuală şi conţinutul digital” şi "Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale".
"Sunt şase domenii în care cerem ca Uniunea Europeană să aibă reglementări mai clare, regulamente. (...) Dacă Uniunea Europeană poate să aibă un regulament pentru cultura castravetelui sau putem noi să avem sau nu mici cu bicarbonat de sodiu, atunci eu cred că poate să reglementeze şi problema minorităţilor din Europa”, afirma vicepreşedintele politic al UDMR.
Iniţiativa Civică Europeană "Minority SafePack" a fost înregistrată în iulie, de membrii comitetului de iniţiativă, respectiv Hans Heinrich Hansen, preşedintele FUEN, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Anke Spoorendonk, ministru în Guvernul landului Schleswig-Holstein, Jannewietske de Vries, ministru în Guvernul Provinciei Frizia - (Friesland), Karl-Heinz Lambertz, ministru-preşedinte al Comunităţii Germane din Regatul Belgiei, Valentine Inzko, reprezentantul principal al Bosniei- Herţegovina la ONU, şi Luis Durnwalder, guvernatorul provinciei autonome Tirolul de Sud.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe