- Home
- Externe
- (28.01.2023, 14:50)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele occidentale ar fi bucuroase să vadă o Turcie post-Erdogan, potrivit analiştilor
Turcia se află la mai puţin de patru luni de alegerile prezidenţiale care ar putea prelungi guvernarea de 20 de ani a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Urmărește
931 afișări
DPA Images,Hepta
Sultanul ar putea conduce Turcia pentru al treilea deceniu. Analiştii spun că rezultatul ar putea fi unul strâns pentru Erdogan.
Scrutinul, care este aşteptat să fie pe 14 mai, are loc pe fondul celei mai grave coliziuni între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece. Iar războiul Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca influenţa externă a Turciei să crească până la un nivel care a devenit deranjant pentru unii şi util pentru alţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Preşedintele în vârstă de 68 de ani nu a fost poate niciodată atât de polarizant pe scena internaţională cum a devenit în ultima vreme.
"Din punctul de vedere al puterilor globale, Turcia se încadrează la intersecţia dintre Occident şi restul", a declarat Sinan Ulgen, fost diplomat turc şi preşedinte al think-tank-ului EDAM cu sediul la Istanbul.
Preferinţele Moscovei în Turcia nu sunt un secret pentru nimeni, transmite analistul turc pentru CNN.
Războiul din Ucraina a fost un moment definitoriu pentru influenţa internaţională a Turciei, dar şi pentru relaţia sa cu Rusia.
Legăturile strânse ale lui Erdogan cu preşedintele rus Vladimir Putin au oferit ţării sale poziţia unică de a fi singura naţiune NATO care cooperează cu Rusia, alături de Viktor Orban al Ungariei. El nu a impus sancţiuni împotriva Moscovei şi ba chiar a extins legăturile energetice cu Rusia în timp ce Occidentul le-a întrerupt.
"Este clar că Putin şi-a făcut alegerea foarte transparentă cu privire la cine vrea să câştige în Turcia", a declarat Ulgen.
În privinţa statelor din Golf, nu pare să fie o situaţie confortabilă.
Unele state au lăsat deoparte diferenţele şi au decis să lucreze cu Erdogan.
O vizită istorică a lui Erdogan în Arabia Saudită anul trecut a marcat sfârşitul unei dispute acerbe între Ankara şi Riad după răcirea relaţiilor în urma uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de la Washington Post în 2018 la consulatul saudit din Istanbul.
Atât Arabia Saudită, cât şi Emiratele Arabe Unite s-au opus, de asemenea, sprijinului acordat de Erdogan partidelor islamiste din regiune.
De asemenea, liderul turc a efectuat anul trecut prima sa vizită de stat în Emiratele Arabe Unite în ultimii 10 ani, unde s-a întâlnit cu prinţul coroanei de atunci, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan.
"Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite îl văd pe Erdogan ca pe un coleg şi nu cred cu adevărat că regii părăsesc puterea odată cu alegerile", a spus el, adăugând că legăturile recent refăcute sunt "un mariaj de convenienţă" care echilibrează preocupările Golfului, a declarat pentru CNN Omer Taspinar, profesor la Universitatea Naţională de Apărare din Washington, DC.
Statele occidentale ar fi bucuroase să vadă o Turcie post-Erdogan, potrivit analiştilor.
Statele Unite şi Uniunea Europeană ar fi fericite să vadă o Turcia post-Erdogan în condiţiile în care acesta continuă să stea în calea aderării Finlandei şi Suediei la NATO şi continuă să coopereze cu Rusia.
Turcia acuză cele două state nordice că nu au întreprins acţiuni concrete împotriva grupurilor "teroriste", în principal împotriva militanţilor separatişti ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.
Surse din Congres au declarat pentru CNN că administraţia Biden, care analizează de mai bine de un an solicitarea Turciei pentru aeronavele F-16, se pregăteşte să ceară Congresului să aprobe vânzarea avioanelor. Erdogan nu este foarte popular nici în Congres, iar politicienii americani au fost critici cu privire la situaţia drepturilor omului din Turcia, mai ales după ce Erdogan a declanşat o nouă operaţiune ofensivă împotriva kurzilor din Siria.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: ONU: Rusia „încalcă principiile fundamentale de protecţie a copiilor” în războiul din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe