Ce i-a dat de gol pe cei 33 de mercenari ruşi reţinuţi în Belarus. Lukashenko acuză Rusia de „intenţii murdare. Reacţia Kremlinului

  • 33 de ruşi care ar face parte din grupul militar privat Wagner au fost arestaţi miercuri în Belarus pentru ”acte de terorism.”
  • Reţinerea vine la mai puţin de două săptămâni rămase până la alegerile prezidenţiale din ţară.
  • Lukashenko acuză Rusia de „intenţii murdare”, iar Kremlinul neagă orice amestec.
  • Parlamentul i-a avertizat pe cetăţenii ruşi să nu călătorească în Belarus.
Urmărește
3478 afișări
Imaginea articolului Ce i-a dat de gol pe cei 33 de mercenari ruşi reţinuţi în Belarus. Lukashenko acuză Rusia de „intenţii murdare. Reacţia Kremlinului

Profimedia

Pe 29 iulie, agenţia de presă BELTA a raportat că 33 de cetăţeni ruşi au fost reţinuţi pe teritoriul Belarusului, dintre care unul capturat în sudul ţării. Aceeaşi sursă scrie că ruşii ar fi membrii grupului militar privat Wagner. Mai târziu, şeful KGB-ului din Belarus, Valery Vakulchik, a susţinut acelaşi lucru, iar seara, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a convocat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate a ţării. Nu a trecut mult timp şi parlamentul de la Kremlin le-a cerut cetaţenilor rusi să renunţe la orice călătorie în Belarus.

Analiştii politici ruşi acuză că reţinerea ruşilor are o miză electorală, în timp ce Belarusul vorbeşte de o încercare de a destabilizarii situaţiei din timpul campaniei electorale.

Lukashenko acuză Rusia de „intenţii murdare”, iar Kremlinul neagă orice amestec.
                                                                                                                                                                 
Kremlinul a negat, joi, acuzaţiile autorităţilor de la Minsk, potrivit cărora forţele ruse au intervenit în alegerile prezidenţiale din Belarus, care vor avea loc pe 9 august. Anterior, preşedintele Alexandr Lukaşenko a acuzat forţele ruse şi poloneze de amestec în scrutinul de luna viitoare, afirmând că doreşte să discute despre această problemă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

200 de suspecţi, din care doar 33 sunt reţinuţi

Belta susţine că forţele de securitate din Belarus au primit informaţii despre sosirea a peste 200 de persoane în ţară „pentru a destabiliza situaţia din timpul campaniei electorale”. Însă, unde sunt ceilalţi 167 de „provocatori”, nu este menţionat, scrie Iz.ru.
                                                                                                                                                                
Potrivit agenţiei, deţinuţii au ajuns la Minsk pe 25 iulie, au petrecut două zile într-un hotel, iar pe 27 iulie s-au instalat la un sanatoriu de recuperare, nu departe de Capitală. Administraţia sanatoriului ar fi avut suspiciuni în privinţa ruşilor când au observat un „comportament necaracteristic pentru un turist rus.” Mai exact ”nici n-au băut alcool, nici nu au profitat de centrele de divertisment şi studiau teritoriul sanatoriului”, scrie Kommersant. De asemenea, îmbrăcămintea în stil militar a atras atentia.
                                                                                                                                                                           
Teorii ale conspiraţiei – alegerile prezidenţiale
                                                                                                                                                                
Rusia nu a intervenit în treburile interne ale ţărilor vecine şi nu intenţionează să facă acest lucru”, a declarat Viktor Vodolatsky, prim-vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri ale CSI, pentru Iz.ru.

Potrivit unui politolog rus, Lukashenko nu şi-ar dori o continuare a tratatului de uniune statală, ca rezultat EAEU (Uniunea Economică Euroasiatică) si le cere ruşilor să reconsidere relaţiile cu Minsk în sfera economică. 

„În asemenea condiţii, îi va fi extrem de dificil să continue guvernarea ţării, care este strâns integrată cu Federaţia Rusă. Speranţa pentru Occident (în primul rând pentru Statele Unite) este o iluzie. Cu cât Lukashenko este mai strâns legat de Occident, cu atât mai rapid va fi îndepărtat de la putere”, subliniaza politologul, Vladimir Yevseyev, citat de iz.ru.
                                                                                                                                                                      
Val de proteste violente în Belarus, după ce Lukashenko şi-a trimis la închisoare rivalii-cheie
                                                                                                                                                                    
La mijlocul lunii iulie, mii de protestari au ieşit în stradă după arestarea contracandidaţilor preşedintelui Lukashenko, numit şi ultimul dictator al Europei. Ca raspuns, preşedintele Belarusului a declarat că nu va da „ţara nimănui”, la chiar o zi după ce poliţia a dispersat cu violenţă mii de manifestanţi, după ce unui candidat la alegerile prezidenţiale de luna viitoare i s-a interzis să candideze, iar poliţia a reţinut la Minsk şi în alte oraşe cel puţin 301 de persoane, inclusiv zeci de jurnalişti.

In concluzie, analiştii politici spun că, acum, Lukashenko vrea să se spele pe mâini şi să pună protestele în cârca Kremlinului, notează Iz.ru. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici