Ce scrie presa străină despre reţinerea "influentului" Sorin Oprescu

Principalele agenţii străine de presă anunţă reţinerea lui Sorin Oprescu, suspectat de corupţie, citând DNA şi dezminţirile avocatului primarului Capitalei, informaţie preluată de către numeroase publicaţii şi site-uri de ştiri din întreaga lume, dar şi de posturi de radio şi televiziune.

Urmărește
3340 afișări
Imaginea articolului Ce scrie presa străină despre reţinerea "influentului" Sorin Oprescu

Ce scrie presa străină despre reţinerea "influentului" Sorin Oprescu (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

THE ASSOCIATED PRESS scrie că "influentul" Sorin Oprescu a fost reţinut duminică, fiind suspectat că "a luat mită 25.000 de euro de la firme care lucrează pentru primărie", informaţia fiind preluată, între alte publicaţii, de prestigiosul ziar THE NEW YORK TIMES (NYT) şi de postul naţional canadian de televiziune CBC.

AP citează comunicatul procurorilor, potrivit cărora în perioada 2013-2015 firme care au avut contracte cu Primăria Bucureşti au fost obligate să plătească până la 70% din profiturile de pe urma lucrărilor pentru primărie unor oficiali de rang înalt, din care 10% ar fi ajuns direct la Oprescu.

Agenţia americană îl citează pe avocatul acestuia, Alexandru Chiciu, care neagă că Oprescu ar fi cerut mită direct sau prin terţi.

Oprescu, în vârstă de 63 de ani, este primarul Bucureştiului din 2008, mai scrie AP, subliniind că acesta a candidat în 2009 la Preşedinţie şi că a fost sentor PSD.

REUTERS scrie că anchetatorii anticorupţie au deschis o anchetă penală împotriva primarului, pe care-l suspectează că a luat mită, acesta fiind "ultimul dintr-o serie de cazuri foarte mediatizate în acest stat membru al Uniunii Europene".

"România este unul dintre cele mai corupte state UE şi, din acest motiv, unul dintre cele mai puţin dezvoltate, însă lupta împotriva corupţiei la nivel înalt le-a adus procurorilor laude la Bruxelles şi de la investitori străini", comentează agenţia, într-un material preluat, între alţii, de postul american de radio VOICE OF AMERICA (VOA), tabloidul britanic DAILY MAIL şi site-ul turc todayszaman.com.

Reuters mai scrie că procurorii îl acuză pe Oprescu că face parte dintr-un grup de funcţionari publici care lucrează în administraţia publică din Bucureşti şi care au acordat contracte de lucrări publice unor companii în schimbul unei părţi din câştigurile acestora, ca mită.

"Firmele păstrau 30-33 la sută din profit, iar restul era dat ca mită angajaţilor primarului Bucureştiului, iar 10 la sută din valoarea contractelor era cerută de către inculpatul Sorin Oprescu", citează Reuters din comunicatul procurorilor.

Reuters mai precizează, citând din document, că "doctorul în vârstă de 63 de ani, aflat la al doilea mandat de primar", "a fost prins primind 25.000 de euro ca mită, reprezentând prima tranşă dintr-un total de 60.000 de euro, sumă pe care ar fi cerut-o de la persoane a căror identitate nu a fost dezvăluită şi care au devenit informatori ai procurorilor".

Procurorii au mai anunţat că l-au reţinut pe Oprescu pentru 24 de ore, sâmbătă noapte, şi că vor cere instanţei să emită mandat de arestare pe 30 de zile, scrie agenţia, care adaugă că "un număr mare de cazuri de corupţie au vizat, în ultimii ani, primari, consilieri locali, parlamentari şi miniştri care au favorizat anumite companii pentru lucrări publice şi care au cerut procente din contracte ca mită".

Reuters citează cazurile primarilor Sectorului 5 Marian Vanghelie şi Sectorului 1 Andrei Chiliman, anchetaţi anul acesta pentru că au luat mită zeci de milioane de euro.

AGENCE FRANCE PRESSE scrie pe site-ul în limba engleză, citâd oficiali din domeniul luptei împotriva corupţiei, că Oprescu a fost reţinut sâmbătă seara, fiind suspectat că a luat mită în legătură cu licitaţii organizate de primărie.

Agenţia oficială chineză XINHUA scrie, la rândul său, citând DNA, într-un material preluat de site-ul american GLOBAL POST, cu sediul la Boston, că Oprescu a fost dus în arest în baza unor acuzaţii potrivit cărora a luat mită în schimbul unor contracte publice.

Agenţia chineză precizează, citând tot DNA, că "procurorii au beneficiat de sprijin special din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI)" în procedurile împotriva lui Oprescu, "un politician independent şi medic, primar al Bucureştiului din 2008".

BBC NEWS online, care prezintă pe larg informaţiile din acest caz, precizează, citând procurorii, că Oprescu a fost "prins acceptând mită de la persoane care au devenit informatori".

Radiodifuzorul britanic adaugă că "o serie de români celebri şi-au pierdut locurile de muncă în urma unor acuzaţii de corupţie".

Postul aminteşte că premierul român Victor Ponta a fost acuzat, în iulie, de mai multe fapte de corupţie - între care evaziune fiscală şi spălare de bani - "într-o anchetă de lungă durată". BBC precizează că ancheta vizează presupuse fapte de pe vremea când Ponta era parlamentar şi înainte să devină prim ministru, în 2012. Ponta a demisionat din funcţia de preşedinte PSD şi neagă acuzaţiile, dar a rămas în funcţie, în pofida îndemnurilor opoziţiei de a demisiona, adaugă postul britanic.

"Reputaţia României a suferit de pe urma acuzaţiilor de corupţie - clasându-se pe locul 69 din 175 în indexul TI privind percepţia corupţiei în 2014, în care un scor redus relevă mai muţină corupţie", comentează BBC, notând că, "în pofida acestui fapt, DNA îşi intensifică eforturile în lupta împotriva corupţiei, fiind lăudată de partenerii europeni ai României".

Site-ul bulgar NOVINITE, care prezintă principalele informaţii oferite de anchetatori, notează că Oprescu "nu a comentat încă în legătură cu acuzaţiile" care i se aduc.

Postul EURONEWS citează anunţul procurorilor, notează că ancheta penală care-l vizează pe primarul Capitalei este "ultima dintr-o serie de cazuri de corupţie foarte mediatizate din ţară" şi adaugă că Oprescu a negat orice ilegalitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici