Ce spun înregistrările despre explozia din Beirut

  • The New York Times a analizat mai mult de 70 de videoclipuri înregistrate în momentul incidentului şi imagini din satelit ale urmărilor acestuia.
  • Videoclipurile oferă indicii cu privire la cauza exploziei şi la forţa distructivă a acesteia.
  • Daunele provocate de explozie sunt atât de mari, încât singura speranţă a autorităţilor libaneze sunt ajutoarele din partea altor state.
Urmărește
5076 afișări
Imaginea articolului Ce spun înregistrările despre explozia din Beirut

Ce spun înregistrările despre explozia din Beirut

Explozia masivă din portul oraşului Beirut, de marţi, a spart ferestrele clădirilor pe o distanţă mai mare de 1,6 km şi a general o masă de fum şi de resturi care se ridică deasupra celor mai înalte clădiri ale oraşului.

A fost atât de intensă, încât a fost resimţită la cel puţin 240 de km depărtare, până în Cipru. Au murit 135 de persoane, au fost rănite cel puţin 5.000 şi zeci de persoane sunt dispărute. Alte aproximativ 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă.

The New York Times a analizat mai mult de 70 de videoclipuri înregistrate în momentul incidentului şi imagini din satelit, care înfăţişează urmările acestuia, pentru a înţelege mai bine ce s-a întâmplat. Iată ce ne spun despre explozie dovezile vizuale disponibile în acest moment.

Un foc care s-a răspândit

Explozia care a cuprins mari părţi din Beirut a fost precedată de un incendiu violent într-un depozit portuar. Un corespondent pentru ziarul The Los Angeles Times a raportat pentru prima dată incendiul în jurul orei locale 17:54, a postat o imagine a fumului pe Twitter şi a observat sunetul unei explozii. În următoarele 14 minute, incendiul a izbucnit, timp în care au venit angajaţii de la serviciul de urgenţe.

O înregistrare video filmată dintr-o clădire înaltă din apropiere a surprins ce s-a întâmplat în continuare. Pot fi văzute vehicule de urgenţă cu lumini intermitente, iar alte videoclipuri postate pe reţelele de socializare arată că pompierii sunt activi la depozit aproximativ în acelaşi timp. Apoi, incendiul pare să se extindă rapid, fiind urmat de o mare explozie. 35 de secunde mai târziu, în jurul orei locale 18:08, o explozie finală, masivă, învăluie complet zona.

Potrivit guvernului libanez, sursa exploziei au fost 2.750 de tone de nitrat de amoniu, depozitate în port.

Agenţia Naţională de Ştiri din Liban a raportat că focul s-a aprins mai întâi de la nişte focuri de artificii, iar unele videoclipuri au arătat flash-uri care ar putea indica focuri de artificii, deci s-ar putea presupune că incendiul nu ar fi fost cauzat de nitratul de amoniu.

Un alt canal de ştiri, LBCI, a raportat că incendiul a plecat de la lucrările de sudură care se efectuau la depozit.

Oricare ar fi fost cauza, focul s-a extins la nitratul de amoniu.

Culoarea întunecată şi roşiatică a resturilor şi a norului de fum care s-a ridicat deasupra locului exploziei sugerează două lucruri: prezenţa nitratului de amoniu şi faptul că nu era de sorginte militară, potrivit dr. Rachel Lance, expert în explozibili. Exploziile cu emanare de fum extrem de întunecată indică faptul că nu tot materialul exploziv a ars, ceea ce înseamnă că nu a fost un exploziv militar.

Daune de amploare

Imaginile din satelit realizate o zi mai târziu arată amploarea exploziei şi confirmă locaţia exactă a acesteia: un depozit din apropierea silozurilor de cereale din portul Beirut, acolo unde se afla depozitul putându-se vedea doar o gaură plină cu apă, cu un diametru de aproximativ 140 de metri.

Imaginile arată că explozia a distrus sau a avariat majoritatea structurilor din port, pe o suprafaţă de aproximativ 6,5 ha. Doar terminalul de containere de la est pare să fi rămas în mare parte intact.

Explozia a fost atât de puternică, încât a răsturnat o navă mare, situată la 500 de metri spre est. Nava de pasageri Orient Queen, cu o lungime de 118 m, poate fi văzută răsturnată în imaginile din satelit. În afara zonei portului comercial, o zonă de divertisment s-a prăbuşit, iar strada este plină de resturile de la clădirile avariate.

Un val de presiune distrugătoare

Cele mai dramatice înregistrări ale exploziei arată o cupolă albă, care se extinde în aer cu rapiditate. Acesta este un val de suprapresiune cauzat de masa de nitrat de amoniu în explozie, care, pe măsură ce se mişcă, împinge molecule de aer umed una împotriva alteia. Se vede cum valul distruge unele clădiri, iar pe altele le lasă relativ intacte. Unele persoane de pe social media au interpretat greşit acest nor ca fiind un „nor în formă de ciupercă” specific bombelor atomice.

Spitale care nu fac faţă situaţiei

Portul din Beirut este situat central, mii de oameni locuind în cartierele rezidenţiale situate de-a lungul litoralului, la mai puţin de 1,5 km de locul exploziei. Videoclipurile au arătat cum valul de presiune distruge maşini şi spulberă cu viteză biserici, moschei, apartamente şi mall-uri, printre care şi Beirut Souks, deschis în 2009, când a fost reconstruit după încheierea războiului civil.

Cel puţin cinci spitale se aflau la mai puţin de 2 km de explozie şi multe altele erau destul de aproape pentru a simţi efectele exploziei.

Imaginile au arătat geamuri sparte şi devastare în incinta Universităţii Americane din Beirut, la 3 km distanţă. La Grupul Medical BMG Bikhazi, aflat la aproximativ aceeaşi distanţă de explozie, un medic a spus că plafonul a căzut pe unii dintre pacienţi. „Presiunea a fost groaznică. Am auzit o bubuitură, apoi totul s-a clătinat”, a spus acesta.

Asistentele şi medicii de la unele spitale au fost siliţi să refuze ajutorul unor pacienţi, iar pe alţii să-i trateze în parcări întunecate, la lumina propriilor telefoane.

În interiorul portului, explozia a distrus principalele silozuri de cereale ale ţării, în cantitate de 15.000 de tone, potrivit ministrului economiei. Libanul are acum rezerve de cereale pentru mai puţin de o lună, dar se aşteaptă la suficiente importuri pentru a evita o criză, a declarat ministrul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici