- Home
- Externe
- LONDRA/MOSCOVA, (23.08.2019, 15:08)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce conţine protocolul secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, publicat de Rusia / Analist: Moscova vrea să justifice agresiunile asupra unor ţări est-europene, inclusiv asupra României, generate de semnarea acordului
Atitudinea Rusiei, care a publicat versiunea originală completă a Pactului Molotov-Ribbentrop, pare să sugereze că agresiunile militare asupra unor ţări precum Polonia şi România au fost "o parte naturală a istoriei", afirmă analistul polonez Sławomir Dębski.
Urmărește
9663 afișări
Analist: Rusia vrea să justifice agresiunile pe care Pactul Molotov-Ribbentrop le-a generat asupra unor ţări est-europene, inclusiv asupra României
Rusia a publicat, la 80 de ani de la semnarea unui acord de neagresiune prin care Europa a fost divizată în sfere de influenţă, versiunea originală a Pactului Molotov-Ribbentrop şi protocolul secret al documentului, relatează agenţia de presă EFE şi cotidianul The Guardian.
Tratatul de Neagresiune între URSS şi Germania nazistă, a fost semnat pe 23 august 1939 de ministrul sovietic de Externe, Viaceslav Molotov, cu omologul său german, Joachim von Ribbentrop.
Moscova a expus acum documentul în Arhivele de Stat, argumentând că tratatul de neagresiune a fost semnat pentru că URSS se temea că ar fi putut fi atacată de Germania condusă de Adolf Hitler.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Conform unor surse citate de agenţia EFE şi de site-ul ElDiario.es, protocolul secret al documentului conţine trei clauze referitoare la ocuparea Finlandei şi ţărilor baltice, a Poloniei şi a Basarabiei.
"Stalin purtase negocieri şi cu Anglia şi Franţa, pe tema necesităţii apărării colective de Germania, dar liderul sovietic a înţeles că Hitler îi oferea ceea ce Occidentul nu era dispus: ţările baltice şi Polonia", a declarat pentru agenţia EFE istoricul Nikita Petrov.
"În acele circumstanţe, Uniunea Sovietică a fost forţată să îşi garanteze securitatea naţională şi a semnat un pact de neagresiune cu Germania", a declarat la expoziţie Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
Uniunea Sovietică a negat mult timp existenţa acordului, care a fost recunoscut şi denunţat în anul 1989 de preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov. Acum, Rusia pare să normalizeze decizia de semnare a Pactului cu Germania nazistă, argumentând că tratatul a fost "scos din context".
Argumentaţia Moscovei a fost criticată dur de ţări est-europene afectate de efectele acestui tratat.
"Vladimir Putin ne spune că anexarea ţărilor baltice, agresiunile asupra Poloniei, României şi Finlandei - toate aceste lucruri nu au fost mare chestie, o parte naturală a istoriei, iar aici apare problema", afirmă analistul politic polonez Sławomir Dębski, directorul Institutului pentru Afaceri Internaţionale din Polonia.
"Ar trebui să ne întrebăm de ce comemorăm aceste evenimente istorice. Nu pentru că aceşti politicieni sunt istorici. O facem pentru a transmite societăţii contemporane un mesaj despre ce este corect şi ce este greşit", precizează Sławomir Dębski, citat de cotidianul The Guardian.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat vineri că România, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au semnat o Declaraţie comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. "Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între Uniunea Sovietică şi Germania Nazistă care a declanşat Al Doilea Război Mondial şi a condamnat jumătate din Europa la decenii de suferinţă. Pactul a conţinut protocolul secret care a împărţit Europa de Est în sfere de influenţă", se arată în Declaraţie.
"Durerea şi nedreptatea nu vor cădea în uitare niciodată. Noi ne vom aminti. Amintind şi comemorând ororile din trecut, avem cunoştinţele şi puterea să îi respingem pe cei care urmăresc să reînvie aceste ideologii sau care doresc să exonereze aceste ideologii de crimele şi de culpabilitatea lor. Memoria victimelor ne determină să promovăm justiţia istorică prin continuarea cercetărilor ştiinţifice şi prin ridicarea nivelului de conştientizare publică asupra moştenirii totalitare pe continentul european. Dreptatea şi adevărul reprezintă baza pentru o reconciliere durabilă şi construirea unui viitor comun. Victimele abuzurilor totalitare au dreptul să li se facă dreptate. Din nefericire, practica investigării crimelor comise de regimurile totalitare şi aducerea în justiţie a autorilor a fost insuficientă şi inconsecventă în diferite ţări. Facem apel la guvernele tuturor ţărilor europene să ofere atât sprijin moral, cât şi material pentru investigaţiile în curs ce vizează regimurile totalitare", precizează Declaraţia.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe