Herbert Kickl este favorit să devină următorul lider al ţării sale şi următoarea mare durere de cap a Europei. Partidul Libertăţii, de extremă dreapta al lui Kickl, conduce în sondaje, în condiţiile în care inflaţia în creştere şi creşterea bruscă a cererilor de azil alimentează nemulţumirea faţă de actualul guvern, o coaliţie între Partidul Popular Austriac de centru-dreapta şi Verzi. Având în vedere că celălalt partid principal de opoziţie, social-democraţii, este afectat de lupte interne, partidul lui Kickl are cea mai bună şansă din ultimii ani de a prelua puterea.
Acest lucru ar însemna probleme majore pentru Uniunea Europeană, care se luptă deja să facă faţă Ungariei, unde premierul naţionalist Viktor Orbán a preluat în mod sistematic controlul asupra tuturor pârghiilor majore de putere şi a subminat mass-media independentă, transformând ţara în ceea ce criticii consideră a fi un stat semi-autoritar în mijlocul UE, scrie POLITICO.
Austria nu este singura ţară din regiune susceptibilă la orbanism. Slovacia se află, de asemenea, în pragul unei renaşteri populiste. Partidul pro-rus Smer-SD – al cărui lider, fostul prim-ministru Robert Fico, a fost forţat să părăsească funcţia în 2018 pe fondul unui val de proteste – conduce în sondaje înaintea unor alegeri anticipate programate pentru luna septembrie. Fico a promis să pună capăt sprijinului militar al Slovaciei pentru Ucraina, dacă va fi ales.
Oficialii europeni avertizează că victoriile forţelor pro-ruse din Slovacia şi Austria ar oferi preşedintelui rus Vladimir Putin un instrument puternic împotriva Ucrainei, facilitându-i subminarea sancţiunilor şi a eforturilor UE de a ajuta Ucraina. „Ar fi un dezastru”, a declarat fără menajamente un înalt oficial al Comisiei din regiune.
Kickl a promis că va folosi dreptul de veto al Austriei în Consiliul European pentru a anula ceea ce el numeşte sancţiunile „inutile” ale blocului împotriva Rusiei.
În timpul unei vizite recente la Budapesta, unde s-a întâlnit cu mentorul său Orbán, Kickl nu a făcut un secret din obiectivul său de a transforma Austria într-o altă Ungarie, pe care a lăudat-o ca fiind un „refugiu al autodeterminării naţionale şi al rezistenţei împotriva intervenţiei globaliste de la Bruxelles”.
Partidul Libertăţii, care a fost fondat de foşti nazişti în anii 1950, are legături de lungă durată cu Rusia. Predecesorul lui Kickl, Heinz-Christian Strache a semnat un acord de parteneriat cu partidul Rusia Unită al lui Putin în 2016.
Deşi Kickl insistă că acest acord a expirat, el şi alte figuri ale Partidului Libertăţii nu fac un secret din afinitatea lor pentru Rusia. De exemplu, partidul a prezentat zeci de rezoluţii pro-ruse în parlamentul austriac de la începutul războiului lui Putin împotriva Ucrainei. De asemenea, a emis zeci de comunicate de presă în ultimul an, solicitând ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei.
Cu toate acestea, migraţia rămâne problema de bază a Partidului Libertăţii. Având în vedere că numărul cererilor de azil în Austria s-a triplat anul trecut, cea mai mare creştere procentuală din întreaga UE, este o problemă care rezonează.
În concordanţă cu retorica de „fortăreaţă” a lui Kickl, multe dintre priorităţile Partidului Libertăţii se concentrează pe identitatea culturală. De exemplu, o iniţiativă menită să salveze hanurile din oraşele mici austriece promitea subvenţii, dar numai dacă beneficiarii serveau „specialităţi tradiţionale şi regionale”.