- Home
- Externe
- KABUL, (06.04.2014, 17:06)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cei trei candidaţi favoriţi în alegerile prezidenţiale din Afganistan evocă "fraude" şi "nereguli"
Cei trei candidaţi favoriţi în alegerile prezidenţiale din Afganistan au relativizat duminică succesul scrutinului organizat cu o zi înainte, evocând "probleme", "nereguli" şi chiar "fraude grave", dar au salutat mobilizarea alegătorilor, în pofida ameninţărilor talibanilor.
Urmărește
300 afișări
Cei trei candidaţi favoriţi în alegerile prezidenţiale din Afganistan evocă "fraude" şi "nereguli" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La Kabul, dar şi în alte oraşe importante din ţară ca Herat (vest), Kandahar (sud) sau Jalalabad (est), afganii au participat cu entuziasm la primul tur al acestui scrutin care urmează să-l desemneze pe succesorul lui Hamid Karzai.
Alegerile - primul transfer al puterii de la un preşedinte afgan ales în mod democratic la altul - sunt considerate un test major pentru această ţară săracă, cu o populaţie de 28 de milioane de locuitori şi devastată de trei decenii de războaie, înaintea retragerii celor aproximativ 51.000 de militari NATO până la sfârşitul anului.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 21:29
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
-
ieri, 14:07
-
ieri, 22:59
• Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului
-
ieri, 13:25
-
-
ieri, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
ieri, 08:58
-
ieri, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
ieri, 15:24
• Primăria Sectorului 1 anunţă că Piaţa Matache, afectată de un incendiu, rămâne deschisă
În pofida ameninţărilor proferate de către talibani şi temerilor cu privire la un absenteism masiv, alegerile s-au desfăşurat calm, iar autorităţile afgane au anunţat o "participare enormă".
"Am asistat la o zi mare pentru democraţie în Afganistan", a apreciat duminică Zalmai Rassoul, unul dintre cei trei favoriţi, într-o conferinţă de presă, la Kabul.
Însă, "evident, au existat probleme în anumite locuri", a adăugat acest fost ministru de Externe, considerat candidatul preşedintelui în exerciţiu Hamid Karzai.
- Omagiu adus "curajului" afganilor
"Aceste probleme au fost transmise Comisiei pentru Plângeri Electorale (ECC) şi este de datoria acesteia să le răspundă, pentru ca votul să nu fie falsificat", a spus el, fără să ofere precizări despre natura acestor "probleme".
"Un preşedinte ales prin fraude nu va fi acceptat de către Afganistan", a insistat Rassoul.
Acelaşi mesaj a fost transmis şi de către adversarul său Ashraf Ghani, un fost ministru de Finanţe. "Există informaţii care vorbesc despre fraude grave în mai multe locuri. Totul a fost înregistrat şi va fi transmis pentru anchetă la ECC", a declarat el, într-un mesaj postat pe Twitter.
Abdullah Abdullah, celălalt favorit în aceste alegeri cu opt candidaţi, a calificat scrutinul drept un "mare succes", dar a apreciat că nu fost "scutit de nereguli".
La precedentele alegeri prezidenţiale, în 2009, Abdullah, care a ajuns în turul doi, s-a retras denunţând fraude masive, antrenând realegerea de facto a lui Karzai.
Sâmbătă s-au format cozi lungi de alegători entuziaşti, în faţa secţiilor de votare, iar imagini cu afgani arătându-şi mândri degetele pătate cu cerneală, dovada faptului că au votat, au circulat pe reţele de socializare într-un gest de sfidare la adresa talibanilor.
La puţin timp după vot, comunitatea internaţională a salutat mobilizarea alegătorilor afgani, un semn, în opinia acesteia, a progreselor înregistrată de ţară, în urma îndepărtării talibanilor de la putere, în 2001.
Consiliul de Securitate al ONU a lăudat "curajul afganilor care au votat în pofida ameninţărilor şi intimidărilor talibanilor şi altor grupări extremiste sau teroriste".
Aceste alegeri "reprezintă altă etapă majoră în preluarea totală a controlului asupra securităţii ţării de către afgani, în contextul în care Statele Unite şi aliaţii lor îşi retrag forţele", a declarat Casa Albă.
- Transport de urne, atacat
Violenţele cu care au ameninţat talibanii nu au avut loc, însă mai multe incidente au fost semnalate, iar informaţii continuau să apară duminică.
"Ziua de ieri (sâmbătă) a fost intensă pentru noi", a declaart pentru AFP Emanuele Nannini, un reprezentant al ONG-ului Emergency, care gestionează trei spitale în ţară, şi anume la Kabul, în provinciile Panshir (nord) şi Helmand (sud).
"Aproape 30 de pacienţi cu răni în legătură cu conflictul au fost internaţi în spitalele noastre (...). Este un număr foarte mare pentru această perioadă a anului", a subliniat el.
Autorităţile electorale afgane procedau duminică la colectarea şi numărarea voturilor, o operaţiune delicată care ar putea fi vizată de multiple contestări.
Un camion care transporta urne de vot a fost distrus duminică de o bombă artizanală în provincia Kunduz. "Explozia a ucis trei persoane, şi anume un membru al Comisiei Electorale Independente, un poliţist şi un şofer", a anunţat poliţia locală.
Primele rezultate ale turului întâi vor fi cunoscute pe 24 aprilie, înaintea unui posibil tur doi prevăzut pentru 28 mai.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe