► Statele Unite şi-au modificat discursul faţă de Egipt duminică, făcând apel la o tranziţie paşnică la Cairo, dar excluzând în continuare suspendarea ajutorului acordat aliatului lor.
„Sperăm să vedem o tranziţie ordonată. Cerem guvernului Mubarak, care se află la putere (…), să facă ceea ce este necesar pentru a facilita o astfel de tranziţie”, a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton, într-o intervenţie la postul de televiziune CBS.
► Armata egipteană a intensificat activităţile în Cairo, centrul capitalei Egiptului fiind survolat de avioane de vânătoare şi de un elicopter militar.
► Într-un comunicat comun, mişcările de opoziţie îl îndeamnă pe ElBaradei „să se implice în afacerile interne şi externe ale Egiptului şi să formeze un guvern temporar, dizolvând Parlamentul şi elaborând o nouă Constituţie pentru a permite organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale libere”.
Comunicatul este semnat de Mişcarea 6 Aprilie, de Mişcarea Khalid Said, de Adunarea Naţională pentru Schimbare şi de Mişcarea 25 Ianuarie.
► Fraţii Musulmani – principala mişcare de opoziţie din Egipt – au respins duminică numirile în funcţii guvernamentale decise de preşedintele Hosni Mubarak.
►„Preşedintele Mubarak vizitează centrul operaţional al forţelor armate pentru a urmări evoluţia misiunii de instaurare a securităţii”, precizează postul public de televiziune.
Efectivele poliţiei au fost retrase de pe străzile din Cairo, iar militari sunt poziţionaţi în locuri strategice din Cairo, în special în Piaţa Libertăţii, unde mii de protestatari s-au adunat duminică dimineaţă.
► Ministrul egiptean al Informaţiilor, Anas el-Fekki, a ordonat suspendarea transmisiunilor postului de televiziune Al-Jazeera, care a relatat pe larg despre manifestaţiile împotriva regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, a anunţat duminică agenţia oficială egipteană MENA.
► Premierul britanic, David Cameron, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel s-au alăturat sâmbătă SUA, cerându-i preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, să evite vărsarea de sânge şi să îşi respecte promisiunile privind aplicarea de reforme în Egipt, după cinci zile de proteste de stradă violente împotriva regimului de la Cairo.
► Cel puţin 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare situată la sud-vest de Cairo, în urma unui incident soldat cu moartea mai multor gardieni, a anunţat, duminică, televiziunea egipteană Nile TV, citată de CNN.
Câteva mii de deţinuţi au evadat din închisoarea Wadi Natroun, situată la 100 de kilometri nord de Cairo, au anunţat, duminică, surse din serviciile de securitate egiptene.
Zeci de cadavre au fost descoperite în apropierea unei închisori din Cairo, după confruntări care au avut loc în cursul nopţii între gardieni şi deţinuţii care au evadat, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene.
►Conform surselor citate, confruntările de sâmbătă s-au soldat cu moartea a 33 de persoane.
Sute de mii de persoane protestează de cinci zile la Cairo şi în alte oraşe din Egipt, cerând înlăturarea de la putere a lui Mubarak. Autorităţile au făcut apel la armată pentru menţinerea ordinii, iar preşedintele egiptean a numit sâmbătă un nou prim-ministru şi un vicepreşedinte.
► Forţele de poliţie egiptene vor reveni în toate localităţile de pe teritoriul ţării, după două zile de absenţă, a anunţat agenţia oficială MENA, citată de BBC News Online.
După confruntările violente cu manifestanţii care cer înlăturarea regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, poliţia egipteană s-a retras vineri seară de pe străzile marilor oraşe, unde au fost instituite restricţii de circulaţie.
► Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, i-a cerut duminică prim-ministrului desemnat, Ahmad Shafik, să restabilească ordinea în Egipt, după şase zile de proteste de stradă violente, şi să aplice „mai multe reforme politice”, a anunţat agenţia oficială egipteană MENA
În cursul unei întâlniri de o oră şi jumătate cu noul prim-ministru, desfăşurată în prezenţa vicepreşedintelui Omar Suleiman, Mubarak a stabilit priorităţile noului guvern, prima dintre acestea fiind „restabilirea calmului şi stabilităţii”.
► Rezultatele ultimelor alegeri legislative din Egipt, denunţate de opoziţie, vor fi „corectate” în baza deciziilor pe care justiţia urmează să le anunţe în curând, a anunţat, duminică, preşedintele Adunării Naţionale, Fathi Sorour.
Principalele formaţiuni ale opoziţiei egiptene afirmă că alegerile desfăşurate în noiembrie şi decembrie au fost marcate de fraude şi incidente violente şi au cerut anularea scrutinului în urma căruia Partidul Naţional Democrat al preşedintelui Hosni Mubarak a obţinut peste 80 la sută din mandatele parlamentare.
► Egiptul se află „la începutul unei noi ere”, a declarat, duminică seară, Mohamed ElBaradei.
„Vă cer să aveţi răbdare, schimbarea va veni”, a spus el, adresându-se manifestanţilor cu ajutorul unei portavoci.
„Suntem pe calea cea bună (…), iar forţa noastră stă în numărul nostru”, a adăugat ElBaradei.
► Mohamed ElBaradei, reprezentant al opoziţiei egiptene, a ajuns duminică seară în apropiere de piaţa Tahrir din Cairo, unde se află câteva mii de manifestanţi care cer, pentru a şasea zi la rând, plecarea preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak,.
El a fost imediat înconjurat de susţinători şi se îndreaptă către zona pieţei unde sunt adunaţi manifestanţii, care scandează în continuare „poporul vrea ca preşedintele să plece” sau „ne sacrificăm sufletul şi sângele pentru patrie”.