Cel puţin 14 persoane au murit într-un naufragiu produs între coastele Libiei şi cele ale Italiei

Cel puţin 14 persoane au murit luni în urma naufragierii unei ambarcaţiuni cu imigranţi clandestini la bord între coastele Libiei si cele ale insulei italiene Lampedusa, a anunţat Marina Militară italiană, potrivit căreia peste 200 de persoane au fost salvate.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 14 persoane au murit într-un naufragiu produs între coastele Libiei şi cele ale Italiei

Cel puţin 14 persoane au murit într-un naufragiu produs între coastele Libiei şi cele ale Italiei

Naufragiul s-a produs la ora 11.00 GMT (14.00, ora României) la aproximativ o sută de mile marine (160 de kilometri) de insula italiană Lampedusa şi la 50 de mile marine (80 de kilometri) de coastele Libiei, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Marinei Militare, angajată în operaţiunea de salvare "Mare Nostrum".

Primăriţa din Lampedusa, Giusi Nicolini, a confirmat pentru AFP că 14 persoane au murit, iar alte "215 au fost salvate".

O ambarcaţiune ce părea a fi în pericol a fost detectată în cursul după-amiezii de un avion al Pazei de Coastă aflat în patrulare deasupra Canalului Siciliei. O navă comercială a fost prima care a intervenit.

TITLURILE ZILEI

Potrivit presei italiene, 400 de persoane s-ar fi aflat la bordul ambarcaţiunii.

Într-un comunicat, Marina italiană a precizat că a trimis în zonă fregata Grecale şi nava de patrulă Sirio, cu personal medical la bord.

"Avem mijloace legale în Europa pentru a evita pe viitor acest tip de dramă", a reacţionat pe Twitter comisarul european pentru Afaceri Interne, Cécilia Malmström, în timp ce Martin Schulz, candidat la Preşedinţia Comisiei Europene, s-a declarat "şocat".

Angelino Alfano, ministrul italian de Interne, a reamintit că "Mediterana nu este o frontieră italiană, ci europeană". "Navele noastre sunt acolo pentru a recupera morţii şi a-i salva pe supravieţuitor", a subliniat el, deplângând că Uniunea Europeană (UE) "nu ajută" Italia.

Un purtător de cuvânt al Marinei libiene, colonelul Ayoub Kassem, a declarat pentru AFP "că nu are mijloace pentru a ajuta în acest naufragiu, care a avut loc în apele internaţionale".

Pe de altă parte, 340 de imigranţi clandestini, între care 40 de femei şi 13 copii, majoritatea sudanezi şi eritreeni, au fost interceptaţi în largul Sabratha (vest), a anunţat Marina libiană.

Duminică, autorităţile libiene au anunţat că cel puţin 36 de imigranţi au murit, iar alţi 42 au dispărut în urma naufragierii, marţi, a unei ambarcaţiuni improvizate, în apropierea coastelor Libiei.

Libia este o ţară de tranzit către coastele europene pentru sute de mii de imigranţi, în mare parte africani. Ajunşi în Libia, ei încearcă să traverseze Marea Mediterană la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.

Ministrul libian de Interne, Saleh Mazek, a ameninţat că va "facilita" tranzitul imigranţilor clandestini către Europa dacă UE nu va ajuta Libia să lupte împotriva acestui flagel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici