Cel puţin 181 de morţi, în urma incendiilor din Australia (Galerie Foto)

Cel puţin 181 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile care au devastat sud-estul Australiei şi care au provocat cele mai multe victime din istoria ţării, potrivit unui nou bilaţ anunţat marţi de poliţie.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 181 de morţi, în urma incendiilor din Australia (Galerie Foto)

Cel puţin 181 de persoane au murit în urma incendiilor din Australia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile se tem ca numărul morţilor să nu depăşească 200, în timp ce echipele de salvare continuă să descopere noi cadavre pe măsură ce avansează în zonele incendiate.

Un număr de 30 de incendii de vegetaţie au fost înregistrate începând de sâmbătă în statul Victoria, favorizate de rafale puternice de vânt, căldura caniculară şi seceta extremă.

Acesta este cel mai mare număr de victime din istoria "ţării-continent" ca urmare a incendiilor. În cadrul ultimelor evenimente similare în Australia, în 1983, au murit 75 de persoane.

Pompierii s-au luptat marţi cu flăcările care au mistuit sud-estul Australiei unde autorităţile au demarat o anchetă de amploare pentru a determina cauza acestor incendii.

"Înaintăm stradă cu stradă, casă cu casă", a declarat prefectul statului Victoria, cel mai afectat stat în urma acestor incendii.

"Credem că bilanţul victimelor se va înrăutăţi. Sperăm că se va stabiliza până la sfârşitul săptămânii", a declarat Christine Nixon.

GALERIE FOTO

Pentru a face faţă numărului mare de cadavre, o morgă a fost amenajată la Melbourne, cel de-al doilea oraş ca mărime din Australia şi capitala statului Victoria.

De asemenea, zeci de persoane au fost rănite.

Piscinele, barajele şi lacurile au devenit ultimele refugii pentru unii locuitori.

"Am rămas muţi în faţa ipotezei că anumite incendii ar fi putut fi provocate intenţionat", a declarat în faţa Parlamentului premierul Kevin Rudd. "Este pur şi simplu o crimă la scară largă", a adăugat el.

O echipă de circa 100 de anchetatori a fost formată pentru a depista piromanii. Operaţiunea "Phoenix" este cea mai importantă lansată vreodată în Australia în urma izbucnirii incendiilor.

Un bărbat în vârstă de 31 de ani şi un adolescent de 15 ani, care sunt bănuiţi că ar fi declanşat intenţionat două incendii separate au fost reţinuţi luni şi acuzaţi de incendiere voluntară.

În faţa amplorii dezastrului, preşedintele american Barack Obama a anunţat că Statele Unite sprijină Guvernul australian. "Preşedintele a declarat că se roagă pentru populaţia Australiei şi şi-a prezentat condoleanţele victimelor", a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

Localitatea Healesville, situată la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Melbourne, era ameninţată marţi. Mai spre est, la Gippsland, pompierii au încercat să ţină sub control flăcările care se întind pe o lungime de peste 100 de kilometri. Focul a devastat o suprafaţă de aproximativ 3.000 de kilometri pătraţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici