Cel puţin 25 de morţi în sudul Chinei, în urma taifunului Usagi

Taifunul Usagi, cea mai puternică furtună tropicală din acest an în lume, a provocat moartea a cel puţin 25 de persoane în provincia Guangdong, în sudul Chinei, şi a paralizat aeroportul din Hong Kong, unde zeci de mii de pasageri erau blocaţi luni.

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 25 de morţi în sudul Chinei, în urma taifunului Usagi

Cel puţin 20 de morţi în sudul Chinei, în urma taifunului Usagi

Însoţit de ploi torenţiale şi rafale de vânt ce atingeau 165 de kilometri pe oră, Usagi ("iepure" în japoneză) a lovit coasta chineză duminică, spre ora locală 19.40 (14.40, ora României) la nivelul oraşului Shanwei, provocând moartea a cel puţin 25 de persoane, a anunţat postul naţional de televiziune chinez CCTV pe site-ul său de Internet.

Un prim bilanţ provizoriu anunţa trei morţi în China continentală. Potrivit agenţiei de presă China Nouă, două persoane au murit în provincia Guangdong, în urma căderii unui copac.

Un alt locuitor din aceeaşi provincie a fost ucis de un geam care s-a spart, iar o femeie, a cărei barcă de pescuit s-a răsturnat, a fost dată dispărută.

După ce a lovit sâmbătă Taiwanul şi Filipine, furtuna şi-a continuat traiectoria, dar aproape a evitat Hong Kongul, trecând mai la nord decât s-a prevăzut.

Toate trenurile de mare viteză cu plecare din Canton, capitala provinciei Guangdong, au fost anulate, dar şi sute de zboruri de pe aeroporturile din Canton, Shenzhen şi Hong Kong.

Peste 47.000 de bărci de pescuit au rămas în porturi, în timp ce şcolile au fost închise în 14 sate.

Potrivit Centrului Naţional chinez de Meteorologie, citat de CCTV, Usagi urmează să slăbească în intensitate pe teritoriul Chinei, furtuna îndreptându-se spre nord-vest.

La Hong Kong, Aeroportul Internaţional Chek Lap Kok a fost paralizat o parte a zilei de duminică şi în cursul nopţii de duminică spre luni.

Birourile companiilor aeriene au fost asediate de către pasageri, care sperau să-şi modifice rezervările, după ce grupul Cathay Pacific a anunţat anularea tuturor zborurilor începând de duminică, ora locală 18.00 (13.00, ora României).

Numeroase companii aeriene au urmat exemplul Cathay, astfel încât puţine avioane au aterizat sau decolat după ora locală 18.00 (13.00, ora României). Zborurile provenind din numeroase oraşe, mai ales din Londra, Sydney şi Chicago, au fost anulate şi zeci de mii de persoane au rămas blocate în fosta colonie britanică.

Luni dimineaţa, pasagerii aflaţi în aşteptare erau informaţi că şansele de a se îmbarca cursul zilei sunt minime, din cauza întârzierilor acumulate.

Bursa din Hong Kong era închisă în cursul dimineţii, dar ar trebui să se deschidă la prânz.

Companiile de transport maritim care operează în portul din Hong Kong, unul dintre cele mai active din lume, şi-au întrerupt activitatea încă de sâmbătă seara, numeroase petroliere gigant rămânând blocate în canalele de acces, în apropiere de malul mării.

"Am crezut că este un tsunami"

Usagi a lovit sâmbătă Taiwanul şi Filipine, soldându-se cu cel puţin doi morţi şi privând de curent electric zeci de mii de locuinţe.

Taifunul s-a îndreptat iniţial spre Insulele Batane, în nordul Filipinelor, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, cu rafale de vânt ce atingeau 250 de kilometri pe oră, afectând linii telefonice şi culturi agricole. 

În Taiwan, autorităţile au evacuat aproape 3.000 de persoane. Sate situate în comitatul Pintung, în sudul Taiwanului, au fost inundate, iar locuitorii lor au fost evacuaţi de către armată.

"Am crezut că este un tsunami, n-am mai văzut aşa ceva în viaţa mea", a mărturisit o femeie în vârstă de 60 de ani.

Regiunea este lovită frecvent de furtuni tropicale.

Taifunul Bopha a devastat sudul Filipinelor anul trecut, provocând inundaţii şi alunecări de teren care s-au soldat cu peste 1.800 de morţi şi dispăruţi, în timp ce peste un milion de persoane au fost strămutate.

În august 2009, taifunul Morakot a cauzat moartea a aproximativ 600 de persoane în Taiwan, majoritatea dintre ele fiind acoperite de alunecările de teren din sud, una dintre cele mai tragice catastrofe naturale produse pe insulă în ultimii ani.

În schimb, Hong Kongul este protejat de taifunuri, datorită normelor stricte de construcţie. Cel mai grav taifun care a afectat Hong Kongul în ultimii 50 de ani este Wanda, soldat cu 130 de morţi şi 53 de dispăruţi în 1962.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici