Cel puţin 550 de pelerini au murit în timpul pelerinajului musulman de la Mecca, la peste 50 de grade

  • Cel puţin 550 de pelerini au murit în timpul pelerinajului musulman de la Mecca (Hajj).
  • Temperaturile au depăşit 50 de grade Celsius.
Urmărește
2884 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 550 de pelerini au murit în timpul pelerinajului musulman de la Mecca, la peste 50 de grade

Sursa foto: Mediafax Foto

Cel puţin 323 dintre cei care au murit erau egipteni, majoritatea dintre ei murind din cauza unor boli legate de căldură, au declarat pentru AFP doi diplomaţi arabi care coordonează intervenţia sanitară din partea ţărilor lor.

„Toţi [egiptenii] au murit din cauza căldurii", cu excepţia unuia care a suferit răni fatale în timpul unei îmbrânceli în mulţime, a declarat unul dintre diplomaţi, adăugând că cifra totală vine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem din Mecca.

Cel puţin 60 de iordanieni au murit, au precizat diplomaţii, faţă de un bilanţ oficial de 41 de morţi dat anterior de Amman.

Noile decese ridică la 577 numărul total raportat până acum de mai multe ţări, potrivit unui bilanţ al AFP.

Diplomaţii au precizat că totalul la morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca, era de 550.

Autorităţile saudite au raportat că au tratat peste 2.000 de pelerini care au suferit de caniculă, dar nu au actualizat această cifră începând de duminică şi nu au furnizat informaţii despre decese.

Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi toţi musulmanii care au mijloacele necesare trebuie să îl efectueze cel puţin o dată.

Pelerinajul este din ce în ce mai afectat de degradarea climei, potrivit unui studiu saudit publicat luna trecută, care a afirmat că temperaturile din zona în care se desfăşoară ritualurile cresc cu 0,4C în fiecare deceniu.

Luni, temperaturile au atins 51,8C la Marea Moschee din Mecca, a anunţat centrul naţional de meteorologie saudit.

Jurnaliştii AFP aflaţi luni în Mina, în afara Meccăi, au văzut pelerini care îşi turnau sticle de apă pe cap, în timp ce voluntarii le împărţeau băuturi reci şi îngheţată de ciocolată pentru a-i ajuta să se răcorească.

Oficialii saudiţi îi sfătuiseră pe pelerini să folosească umbrele, să bea multă apă şi să evite expunerea la soare în timpul celor mai fierbinţi ore ale zilei.

Însă multe dintre ritualurile de hajj, inclusiv rugăciunile de pe Muntele Arafat care au avut loc sâmbătă, presupun să stea în aer liber timp de ore întregi în timpul zilei.

Aproximativ 1,8 milioane de pelerini au luat parte la hajj în acest an, dintre care 1,6 milioane din străinătate, potrivit autorităţilor saudite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici