- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai puternice companii de mercenari din lume
Au fost folosiţi de greci şi de romani în antichitate, de Alexandru cel Mare, de lorzi feudali şi Papalitate, de Napoleon şi George Washington. Chiar dacă se bucură de o istorie bogată, ultimul deceniu va rămâne unul de referinţă pentru mercenari în istoria militară modernă. Doar în 2010 au avut loc la nivel global peste 70 de conflicte armate pe tot globul, din Afganistan până în Inguşeţia.
Cele mai puternice companii de mercenari din lume
ÎNTRE ACESTE CONFLICTE AU EXISTAT DIFERENŢE, dar toate au avut ceva în comun: la un anumit moment una dintre părţi a vrut să aibă mai multe trupe. Majoritatea conflictelor ajung în cele din urmă să depindă de numărul de oameni şi de arme la sol. Astfel că, atunci când comandanţii îşi formează trupele, de obicei caută soldaţi profesionişti, care ştiu să lupte, potrivit Business Insider. Adeseori pentru un preţ destul de ridicat. Ideea de mercenar ar putea părea, la prima vedere, un pic învechită în secolul 21. Dar forţele de acest fel fac diferenţa şi sunt în multe cazuri tot ce stă între un conducător şi eşec sau, dimpotrivă, victorie, scrie Business Magazin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Se deschid secțiile de votare în toată România
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
O PIAŢĂ DE 100 DE MILIARDE. În 2010, 58 de companii private de securitate au semnat un cod internaţional de conduită, care le obligă să respecte drepturile omului şi legislaţia internaţională în privinţa acţiunilor umanitare. Potrivit portalului SwissInfo, în ianuarie 2013, numărul companiilor ce s-au angjat să respecte acest cod a ajuns la 592, iar piaţa serviciilor militare private este evaluată în prezent la circa 100 de miliarde de dolari pe an.
Încă din anii ‘90, SUA au privatizat anumite funcţii militare, pentru a permite mercenarilor să ia locul trupelor convenţionale. Aceştia sunt folosiţi drept combatanţi, pentru pregătire, consiliere, securitatea persoanelor, expertiză tehnică, strângerea de informaţii, transport, dar şi alte activităţi. Începând cu anii ‘90, odată cu reducerea numărului de trupe a crescut personalul contractorilor militari privaţi. În teatrele de război, raportul dintre trupele private şi cele ale statelor a înregistrat o ascensiune dramatică. În 1991, în timpul războiului din Golf, raportul era de 1 la 50. În 1999, în conflictul iugoslav acelaşi raport er de 1 la 10, în timp ce în 2003 în Irak s-a ajuns ca mercenarii companiilor private să reprezinte cea mai mare forţă după armata SUA.
Citeşte mai departe despre companiile de mercenari pe www.businessmagazin.ro.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO