Centrala nucleară franceză de la Fessenheim va fi închisă la sfârşitul lui 2016

Ministrul francez al Ecologiei, Philippe Martin, a anunţat că centrala nucleară din Fessenheim (nord-est) va fi închisă "până la 31 decembrie 2016", conform angajamentelor preşedintelui socialist, într-un interviu acordat Journal du Dimanche.

81 afișări
Imaginea articolului Centrala nucleară franceză de la Fessenheim va fi închisă la sfârşitul lui 2016

Centrala nucleară franceză de la Fessenheim va fi închisă la sfârşitul lui 2016 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Angajamentele luate de François Hollande în domeniul nuclear vor fi respectate în cincinal. Am un mandat: voi închide Fessenheim pânăla 31 decembrie 2016".

Centrala de la Fessenheim (care are două reactoare de 900 de megawaţi), cea mai veche dintre cele 19 centrale franceze, este singura a cărei închidere a fost anunţată de preşedintele francez care a promis să reducă energia nucleară de la 75 la 50 la sută din producţia de energie electrică până în 2025.

Justiţia administrativă franceză a respins la 16 mai o cerere de închidere imediată a Fessenheim, formulată de o asociaţie ecologistă. La rândul său, opoziţia de dreapta precum şi unele sindicate se opun închiderii centralei, în numele independenţei energetice a Franţei şi apărării locurilor de muncă.

Proiectul de lege privind tranziţia energetică ce trebuie prezentat în Parlament în toamnă "va cuprinde dispoziţiile pentru ca această închidere să fie efectivă", a declarat ministrul.

"Este timpul ca responsabilii politici să preia controlul deciziilor energetice ale Franţei", a afirmat el, în timp ce dezbaterea naţională organizată de Guvern pe tema tranziţiei energetice s-a încheiat joi cu exprimarea unor interese divergente între diverse sectoare economice.

În ceea ce priveşte gazele de şist, Philippe Martin a subliniat că "a lăuda eventualitatea de a găsi o tehnică fără impact asupra mediului (contrar fracturării hidraulice, n.red.) este o fantezie".

François Hollande a exclus, la 14 iulie, orice exploatare a gazelor de şist în timpul preşedinţiei sale, punând capăt unei ambiguităţi privind o eventuală căutare a unor tehnici de foraj alternative tehnicii de fragmentare a rocii.

Philippe Martin, un socialist, i-a succedat la conducerea Ministerului Ecologiei lui Delphine Batho, o altă socialistă, demisă pentru că a criticat bugetul atribuit ministerului său de către Guvern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici