Cenzura a autorizat presa israeliană să citeze postul ABC în cazul morţii unui deţinut misterios

Cenzura israeliană a permis miercuri presei locale să citeze informaţiile difuzate de postul de televiziune ABC din Australia cu privire la un australian recrutat de Mossad, care s-a spânzurat după ce a fost deţinut în secret în Israel.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Cenzura a autorizat presa israeliană să citeze postul ABC în cazul morţii unui deţinut misterios

Cenzura a autorizat presa israeliană să citeze postul ABC în cazul morţii unui deţinut misterios (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prin urmare, presa israeliană a putut prelua dezvăluirile făcute de ABC că un australian, numit Ben Zygier, recrutat de Mossad, serviciul israelian de informaţii externe, s-a spânzurat în celula unei închisori din apropiere de Tel Aviv în decembrie 2010.

"Domnul X" a intrat în Israel sub numele Ben Alon. Înainte de a fi arestat, el a trăit aproximativ zece ani cu această identitate.

Cenzura impusese un black-out total, interzicând presei israeliene să citeze ABC. Deşi interdicţia a fost ridicată în cele din urmă, presa nu a putut prezenta alte detalii decât cele dezvăluite de ABC.

Tăcerea impusă a fost spartă de către trei deputaţi din opoziţie. Aceştia, profitând de imunitate parlamentară, au adresat întrebări marţi, în Parlament, ministrului Justiţiei Yaakov Neeman cu privire la acest caz.

"Prizonierul a fost deţinut sub un nume care nu este al său. Ştiaţi? Confirmaţi faptul că cetăţeanul australian s-a sinucis în închisoare sub un nume fals, fără să se dezvăluie că a fost deţinut în Israel?" a întrebat deputatul israelian de origine arabă Ahmed Tibi.

Liderul partidului Meretz (stânga) Zehava Galon l-a întrebat pe ministru dacă apreciază ca fiind "normal ca biroul premierului (Benjamin Netanyahu) să invite directorii principalelor grupuri de presă să evite publicarea unei informaţii suspceptibile să pună în dificultate Israelul".

Neeman a răspuns că "închisorile se află sub jurisdicţia Ministerului Securităţii Interne", subliniind că "toată această (situaţie) merită să fie examinată".

Ministrul Securităţii Interne, Yitzhak Aharonovitch, trebuia să răspundă la întrebări miercuri după-amiază în Parlament.

Fostul ministru de Externe Avigdor Lieberman i-a denunţat la un post de radio pe deputaţii care au evocat acest caz.

"Din nou unii parlamentari nu ezită să se solidarizeze cu inamicul şi profită de imunitatea parlamentară pentru a încălca cenzura", a spus el, afirmând că "nu ştie nimic" despre conţinutul cazului.

În Australia, şeful diplomaţiei Bob Carr a ordonat o examinare a cazului. El a afirmat că nu va ezita să solicite explicaţii Israelului "cu privire la ce s-a întamplat", precizând că serviciile sale nu au fost contactate de către familia lui Ben Zygier şi nu s-a cerut "nicio solicitare de asistenţă consulară pe parcursul presupusei perioade de detenţie".

În opinia comentatorilor israelieni, practica cenzurei în epoca Internetului şi reţelelor de socializare, precum Facebook sau Twitter, este complet deplasată. "Nu mai suntem în epoca în care cenzura putea impune o tăcere totală", a subliniat un prezentator al postului public de radio.

În iunie 2010, site-ul de informaţii israelian Ynet a anunţat că un anume "Domn X" a fost închis în cel mai mare secret în apropiere de Tel Aviv. Site-ul a anunţat atunci că nimeni nu a fost informat cu privire la acuzaţiile aduse deţinutului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici