Cheltuielile militare au scăzut în întreaga lume în 2012

Cheltuielile militare din întreaga lume au scăzut în 2012 în comparaţie cu anul precedent, prima scădere înregistrată în acest domeniu din 1998, potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), publicat luni.

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului Cheltuielile militare au scăzut în întreaga lume în 2012

Cheltuielile militare au scăzut în întreaga lume în 2012 (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Fenomenul se explică îndeosebi prin tăierile bugetare din domeniul apărării din partea ţărilor occidentale, în timp ce China şi Rusia au alocat fonduri suplimentare, a subliniat SIPRI, organizaţie cu sediul la Stockholm.

"Suntem martorii a ceea ce ar putea fi începutul unei deplasări a cheltuielilor militare mondiale dinspre ţările bogate occidentale, înspre regiunile emergente", a explicat Sam Perlo-Freeman, director al programului SIPRI pentru cheltuieli militare şi producţie de armament.

"Politicile de austeritate şi retragerea din Afganistan au dus la reducerea cheltuielilor primelor, în timp ce fondurile alocate din creşterea economice continuă să se mărească în alte părţi", a subliniat organizaţia.

Excluzând inflaţia, cheltuielile militare mondiale au scăzut cu 0,5% în comparaţie cu 2011, ajungând la 1.750 de miliarde de dolari (1.330 miliarde de euro) în 2012, potrivit SIPRI.

În acelaşi timp, China şi Rusia şi-au crescut bugetele pentru apărare cu 7,8% şi respectiv 16%.

În regiunile în care tensiunile sunt de mult timp puternice, cheltuielile militare sunt şi ele în creştere, precum în Orientul Mijlociu (8,4%) şi Asia (3,3%).

Pentru Statele Unite, care trec pentru prima dată de la dispariţia URSS la sfârşitul anului 1991, sub pragul de 40% din cheltuielile militare mondiale, din cauza diminuării sumelor alocate operaţiunilor de război, înregistrând o scădere de 6% în 2012, precizează SIPRI, potrivit căreia această tendinţă ar trebui să continue şi în 2013.

"Totul arată că în următorii doi sau trei ani cheltuielile militare pot continua să scadă, cel puţin până la retragerea NATO din Afganistan, de la sfârşitul lui 2014", a adăugat Perlo-Freeman.

"Totodată, cheltuielile din regiunile emergente vor continua probabil să crească, aşadar totalul la nivel global rămânând probabil în jurul aceleiaşi valori", a adăugat el.

"Statele Unite şi aliaţii lor sunt încă responsabili pentru majoritatea cheltuielilor militare mondiale. Membrii NATO au cheltuit împreună 1.000 de miliarde de dolari", a explicat Perlo-Freeman.

Bugetul american pentru apărare (682 de miliarde de dolari, 520 de miliarde de euro) a rămas anul trecut de aproape patru ori mai mare decât cel al Chinei, a doua din lume (166 de miliarde de dolari sau 127 de miliarde de euro), potrivit datelor SIPRI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici