China a convocat ambasadorul SUA, după inculparea a cinci ofiţeri chinezi pentru spionaj

Ministerul chinez de Externe l-a convocat pe ambasadorul american la Beijing, după inculparea în Statele Unite a cinci ofiţeri din cadrul armatei chineze pentru "pirataj informatic" şi "spionaj informatic", a anunţat marţi agenţia oficială China Nouă, relatează AFP.

Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului China a convocat ambasadorul SUA, după inculparea a cinci ofiţeri chinezi pentru spionaj

China a convocat ambasadorul SUA, după inculparea a cinci ofiţeri chinezi pentru spionaj

Adjunctul ministrului de Externe Zheng Zeguang a transmis luni seara un "protest solemn" din partea Chinei ambasadorului Max Baucus, a precizat agenţia.

Un mare juriu din Pennsylvania (est) a inculpat cinci ofiţeri acuzaţi că au furat, în perioada 2006-2014, secrete comerciale de la firme americane specializate în domeniile energiei solare sau nucleară ori în metalurgie.

Potrivit Washington Post, spionajul informatic chinez provoacă economiei americane pagube cuprinse între 24 şi 120 de miliarde de dolari anual.

TITLURILE ZILEI

Beijingul a reacţionat imediat faţă de inculparea ofiţerilor, denunţând acuzaţii "absurde" care au la bază "fapte fabricate" şi "periclitează cooperarea şi încrederea reciprocă între China şi Statele Unite".

China Nouă a citat marţi un oficial chinez care afirmă că Statele Unite sunt ţara cu cei mai mulţi hackeri în spaţiul cibernetic chinez.

În opinia sa, în perioada cuprinsă între jumătatea lui martie şi jumătatea lui mai "2.077 de reţele de tip cal troian sau servere «botnet» din Statele Unite controlau 1,18 milioane de claculatoare din China".

În aceeaşi perioadă, calculatoare sau adrese IP din Statele Unite au efectuat aproximativ 57.000 de atacuri de tip "backdoor" şi aproximativ 140.000 de tentative de "phishing", care constă, de exemplu, în trimiterea unui e-mail care conţine un program de tip malware cu scopul de a obţine coduri de conexiune.

Existenţa Unităţii 61398, din care fac parte ofiţerii chinezi inculpaţi a fost dezvăluită în februarie 2013 de către firma americană de securitate pe Internet Mandiant, într-un raport asupra amplorii spionajului informatic chinez.

Mandiant a putut să urmărească urma unor atacuri cibernetice până la un imobil de 12 etaje de la periferia oraşului Shanghai, în care se află "sute, poate chiar mii de angajaţi" care muncesc pentru această unitate a armatei chineze. Prin aceste inculpări, justiţia americană aşază "feţe şi nume la tastaturi în Shanghai", a declarat secretarul american al Justiţiei Eric Holder.

Beijingul de plânge de atacuri informatice comise împotriva sa de către Statele Unite, în special în urma dezvăluirilor lui Edward Snowden despre amploarea colectării de informaţii pe Internet de către NSA - Agenţia americană de informaţii însărcinată cu interceptarea comunicaţiilor.

Pe baza unor documente furnizate de către fostul consultant NSA, presa americană a dezvăluit, la începutul anului, că Agenţia a accesat, timp de ani de zile, de la arhive de e-mail ale gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei şi până la documente interne între conducători ai societăţii şi coduri secrete ale produselor firmei.

"China a cerut în mai multe rânduri Statelor Unite să pună capăt (acestor practici), dar ele nu fac niciodată vreo declaraţie despre spionajul lor (...), ca să nu mai vorbim despre prezentarea unor scuze Chinei", a subliniat China Nouă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici