China denunţă abordarea "incorectă" a lui Boris Johnson, care a cerut progrese pentru respectarea principiilor democratice în Hong Kong, şi solicită evitarea ingerinţelor în fosta colonie britanică

Administraţia de la Beijing a denunţat, sâmbătă, abordarea "incorectă" a ministrului britanic de Externe, Boris Johnson, care a cerut progrese pentru respectarea principiilor democratice în Hong Kong, la exact 20 de ani de la reintrarea fostei colonii britanice sub administrarea Beijingului.

Urmărește
939 afișări
Imaginea articolului China denunţă abordarea "incorectă" a lui Boris Johnson, care a cerut progrese pentru respectarea principiilor democratice în Hong Kong, şi solicită evitarea ingerinţelor în fosta colonie britanică

China denunţă abordarea "incorectă" a lui Boris Johnson, care a cerut progrese pentru respectarea principiilor democratice în Hong Kong, şi solicită evitarea ingerinţelor în fosta colonie britanică

În contextul unor proteste de amploare în Hong Kong, Boris Johnson a argumentat că este esenţial ca teritoriul chinez să menţină un "nivel ridicat de autonomie şi de aplicare a normelor statului de drept", conform unui comunicat difuzat pentru a marca transferul suveranităţii de la Londra la Beijing pe 1 iulie 1997. Boris Johnson nu a criticat direct regimul comunist din China, dar a îndemnat toate partidele din Hong Kong să facă "progrese în sensul unui sistem de guvernare mai democratic şi mai responsabil", potrivit cotidianului The Independent.

În replică, Beijingul i-a cerut lui Boris Johnson să evite orice comentariu despre "afaceri interne" ale Chinei. "Hong Kong este o regiune administrativă specială a Chinei, astfel că afacerile din Hong Kong sunt afacerile interne ale Chinei. Persoanele din afară trebuie să evite afirmaţiile incorecte despre politicile Chinei", a reacţionat Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de agenţia China Nouă.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat sâmbătă, în contextul unor proteste, că Beijingul nu va tolera nicio contestare a autorităţii în Hong Kong. "Orice tentativă de periclitare a securităţii şi suveranităţii Chinei, de a contesta puterea Guvernului central sau de a folosi Hong Kong pentru activităţi de infiltrare şi sabotaj reprezintă încălcarea unei linii roşii şi este absolut impermisibilă", a declarat Xi Jinping, făcând referire şi la "umilirea şi durerea" suferite de chinezi în Primul Război al Opiului, din anii 1840, care a condus la colonizarea provinciei Hong Kong de către britanci.

Xi Jinping se află în Hong Kong pentru ceremoniile prin care se marchează 20 de ani de la reintrarea provinciei sub controlul Chinei şi pentru învestirea noului lider regional, Carrie Lam.

În Hong Kong au loc proteste ample faţă de politicile Beijingului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici