- Home
- Externe
- (24.08.2023, 02:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China este în pragul unei implozii economice şi sociale, avertizează un jurnalist de la Telegraph. ,,Visul Chinez s-a stins pentru totdeauna"
- China se confruntă cu o serie de provocări economice care ameninţă să-i submineze creşterea şi stabilitatea, mai ales după răspunsul rigid la pandemia de Covid-19, reglementarea excesivă a sectorului imobiliar şi a industriei tehnologice, tensiunea comercială cu SUA şi nemulţumirea socială a consumatorilor şi lucrătorilor chinezi.
- Mulţi analişti se întreabă dacă liderul chinez Xi Jinping va putea evita o criză majoră sau dacă va trebui să facă faţă unui „moment Lehman Brothers".
- China a încercat să limiteze datoria şi speculaţia din sectorul imobiliar, impunând dezvoltatorilor restricţii financiare, dar măsurile au afectat grav companiile imobiliare, cum ar fi gigantul Evergrande, care se află în pragul falimentului.
Urmărește
1765 afișări
Mediafax Foto
,,Vestul se trezeşte, ca de obicei, la oră târzie, şi realizează faptul că revenirea economică post-Covid cu care Beijingu se lăuda la începutul anului 2023 pur şi simplu nu se va întâmpla".
Potrivit jurnalistului Matthew Henderson de la Telegraph, după un deceniu în care Occidentul a ignorat vântul, furtuna perfectă ar putea izbucni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
,,Ceea ce ar fi trebuit să fie pilonii principali ai unei economii chinezeşti vibrante şi legate de piaţă .... s-au rupt", scrie jurnalistul.
Încă din 2013, Xi Jinping a lansat un program de reforme economice fundamentale care ar reduce controlul guvernamental intervenţionist asupra factorilor economici cheie, limitând aparatul de stat la o funcţie în principal reglementară şi aducând perspective noi pentru o creştere durabilă.
Comentatorii străini au aplaudat zgomotos decizia lui Xi, ba au remarcat afirmaţia îndrăzneaţă a autorităţii personale a lui Xi, dar l-au criticat pentru că nu are viziunea necesară pentru a scoate China din mlaştina ineficienţei şi nepotismului supravegheată de predecesorii săi.
Jurnalistul susţine că a vorbit cu un oficial chinez care i-a spus că China se afla pe o margine economică şi politică la fel de periculoasă ca cea cu care se confrunta Deng Xiaoping când a preluat puterea.
Totuşi, Xi a dublat autoritatea economică centralizată, a re-împuternicit sectorul de stat, a interferat cu conduita fintech (tehnologie financiară) şi a altor antreprenori al căror succes a eclipsat Partidul Comunist Chinez.
Dar economia a stagnat dinainte ca virusul Covid-19 să lovească.
Pe lângă toate celelalte obiective ale Forumului de la Davos privind globalizarea economică, sau iniţiativa Belt and Road, scopurile principale erau să exporte dependenţa excesivă a Chinei de beton şi oţel şi să construiască capcane de datorii oriunde China simţea nevoia de tracţiune politică şi militară coercitivă.
Tensiunea comercială cu SUA şi dezamăgirea generală occidentală faţă de abuzurile din Xinjiang i-au dăunat reputaţiei regimului de la Beijing.
De la pandemie, ,,Visul Chinez s-a stins pentru totdeauna", conchide jurnalistul Matthew Henderson.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: La Moscova şi Sankt Petersburg, ruşii îi aduc omagii lui Prigojin. Tânăr simpatizant: „PMC este mai corect. Tatăl meu a slujit acolo"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe