China respinge vehement acuzaţiile Statelor Unite şi Australiei, pe fondul tensiunilor privind pactul de securitate

  • China a reacţionat vehement la acuzaţiile Statelor Unite şi Australiei privind revendicările teritoriale şi încălcarea drepturilor omului
  • Ambasada Chinei: "Această manevră măruntă de a exercita presiuni asupra Chinei nu va avea niciun efect, este doar o farsă"
  • China denunţă parteneriatul de securitate semnat de Statele Unite, Marea Britanie şi Australia
Urmărește
1416 afișări
Imaginea articolului China respinge vehement acuzaţiile Statelor Unite şi Australiei, pe fondul tensiunilor privind pactul de securitate

Sursa foto: profimedia

Administraţia Chinei a reacţionat vehement, vineri, la acuzaţiile Statelor Unite şi Australiei privind revendicările teritoriale şi încălcarea drepturilor omului, pe fondul tensiunilor generate de noul parteneriat regional de securitate.

Statele Unite şi Australia au denunţat, în urma unor reuniuni la nivelul miniştrilor Apărării şi de Externe, "revendicările maritime extinse, fără bază legală, ale Beijingului în Marea Chinei de Sud", semnalând intenţiile de a consolida relaţiile cu Taiwanul, "un partener esenţial".

Administraţia de la Beijing a reacţionat vehement. "Această manevră măruntă de a exercita presiuni asupra Chinei nu va avea niciun efect, este doar o farsă", a reacţionat Administraţia de la Beijing prin intermediul Ambasadei Chinei din Australia.

De asemenea, Statele Unite şi Australia au exprimat "preocupări grave privind campania Chinei de reprimare a etnicilor uiguri".

Ambasada Chinei din Canberra a respins vehement acuzaţiile. "Ne opunem ferm şi respingem acuzaţiile nefondate şi eronate împotriva Chinei asupra problemelor referitoare la Marea Chinei de Sud, Xinjiang, Hong Kong, Taiwan şi alte probleme legate de China", a subliniat Ambasada Chinei.

Administraţia separatistă din Taiwan, teritoriu considerat ca aparţinând Chinei, a salutat susţinerea oferită de Washington şi Canberra. "Guvernul ţării noastre va continua, pe baza actualului fundament solid, să colaboreze strâns cu Statele Unite, Australia şi alte ţări care au valori similare, pentru extinderea spaţiului internaţional al Taiwanului, apărarea sistemului democratic şi a valorilor noastre comune", a declarat Joanne Ou, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Taipei.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare.

China a denunţat acordul dintre Statele Unite, Marea Britanie şi Australia privind fabricarea de submarine cu propulsie nucleară, acuzând aceste ţări de lansarea unei curse a înarmării şi de periclitarea stabilităţii regionale. "Cele trei ţări afectează grav pacea regională şi stabilitatea, intensifică o cursă a înarmării şi afectează eforturile internaţionale de nonproliferare. China va urmări atent evoluţia situaţiei", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

La rândul său, Indonezia a avertizat asupra riscurilor apariţiei unei curse a înarmării în zona Indo-Pacifică din cauza parteneriatului de securitate creat de Statele Unite, Marea Britanie şi Australia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici