China şi Rusia au blocat prin veto o rezoluţie a Consiliului de Securitate privind Siria

China şi Rusia şi-au exercitat marţi dreptul de veto pentru a bloca un proiect de rezoluţie al ţărilor occidentale în Consiliul de Securitate al ONU, care ameninţa regimul sirian cu "măsuri punctuale" pentru reprimarea violentă a manifestanţilor.

Urmărește
653 afișări

Nouă ţări au votat pentru rezoluţie, în timp ce Rusia şi China, două membre permanente ale Consiliului, au votat împotrivă, exercitându-şi dreptul de veto. Africa de Sud, India, Brazilia şi Libanul s-au abţinut de la vot.

"Statele Unite sunt furioase deoarece Consiliul a eşuat complet" în tentativa sa de a trata "o provocare morală urgentă şi o ameninţare în creştere pentru pacea regională", a declarat ambasadoarea americană la ONU Susan Rice.

Ea a condamnat implicit Moscova şi Beijingul, care "ar prefera să vândă arme regimului sirian".

"Să fie clar: Statele Unite consideră că este timpul ca acest Consiliu de Securitate să îşi asume responsabilităţile şi să impună măsuri punctuale dure şi un embargo asupra armelor împoriva regimului (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad", a declarat Rice.

"Astăzi, poporul curajos al Siriei poate vedea cine din Consiliu îi susţine aspiraţiile pentru libertate şi drepturile omului universale şi cine nu o face", a subliniat ambasadoarea.

Ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, a apreciat că două filosofii s-au înfruntat în cadrul discuţiilor în Consiliul de Securitate, între care şi cea a "confruntării", dorită în opinia sa de occidentali. "Ameninţarea cu sancţiuni era inacceptabilă", a adăugat el după vot.

Acesta este primul veto ruso-chinez după cel care a blocat sancţiunile ONU împotriva preşedintelui statului Zimbabwe, Robert Mugabe, în iulie 2008.

Anterior, în cursul zilei, Rusia a calificat ca inacceptabilă ultima versiune a proiectului de rezoluţie, în pofida retragerii unei referiri directe la sancţiuni.

În acest proiect de rezoluţie, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia au preferat să evoce mai degrabă "măsuri punctuale" decât "sancţiuni", pentru a obţine şi sprijinul celorlalţi membri ai Consiliului de Securitate.

Moscova, un vechi aliat al Damascului, care blochează de mai multe săptămâni orice proiect de sancţiuni, a propus propriul proiect de rezoluţie, care punea accentul pe necesitatea dialogului politic în Siria şi exercita presiuni atât asupra opoziţiei, cât şi asupra regimului preşedintelui sirian.

Potrivit ministrului francez de Externe, Alain Juppe, Rusia se arătase luni în favoarea rezoluţiei propuse, dar şi-a schimbat poziţia.

Pe de altă parte, Canada a consolidat marţi sancţiunile împotriva Damascului, vizând în special sectorul petrolier, fără a împiedica însă activităţile gigantului energetic canadian Suncor în această ţară.

În paralel, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, care avea anterior relaţii de prietenie cu preşedintele Assad, a anunţat marţi că ţara sa va adopta rapid sancţiuni împotriva regimului sirian, potrivit agenţiei Anatolia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici