China susţine că anularea unora din sancţiunile impuse Coreei de Nord ar putea ajuta la depăşirea impasului în discuţiile privind denuclearizarea

Ambasadorul Chinei la ONU susţine că anularea unora din sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord ar putea ajuta la depăşirea impasului în discuţiile cu SUA privind denuclearizarea şi ar atenua preocupările Phenianului în plan umanitar, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului China susţine că anularea unora din sancţiunile impuse Coreei de Nord ar putea ajuta la depăşirea impasului în discuţiile privind denuclearizarea

China susţine că anularea unora din sancţiunile impuse Coreei de Nord ar putea ajuta la depăşirea impasului în discuţiile privind denuclearizarea

"În ceea ce priveşte sancţiunile, acesta este şi ceva în legătură cu care DPRK (Coreea de Nord) are preocupări, iar preocupările lor sunt legitime", a declarat marţi ambasadorul Chinei, Zhang Jun.

"Dacă dorim să facă ceva, trebuie să răspundem preocupărilor lor. Aceasta este logica iniţiativei Chinei şi Rusiei", a completat oficialul.

Rusia şi China au propus un proiect de rezoluţie care ar elimina unele din sancţiunile ce vizează Coreea de Nord, scopul declarat al măsurii fiind acela de a "îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei civile".

Rusia şi China au propus scutirea de sancţiuni a exporturilor nord-coreene de fructe de mare şi textile, cât şi a proiectelor de cooperare rutieră şi feroviară între cele două Corei.

Cele două mari puteri mai propun şi anularea interdicţiei ce vizează nord-coreenii care lucrează în străinătate şi eliminarea unei cerinţe din 2017, ce prevede ca toţi muncitorii nord-coreeni să fie repatriaţi până săptămâna viitoare.

Nu este momentan deocamdată clar când sau dacă proiectul de rezoluţie va fi supus votului în Consiliul de Securitate, format din 15 membri.

O rezoluţie are nevoie pentru a fi aprobat de nouă voturi favorabile şi niciun veto din partea membrilor permanenţi ai Consiliului (Statelor Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia sau China).

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au afirmat în mai multe rânduri că nicio sancţiune ONU nu va fi anulată până când Coreea de Nord nu renunţă la programele sale de înarmare balistică şi nucleară.

Există temeri că Phenianul ar putea relua testele de arme nucleare sau balistice, suspendate în 2017, în contextul în care tensiunile între Washington şi Phenian s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza impasului în negocierile privind denuclearizarea Coreei.

Un reprezentant al Departamentului de Stat de la Washington a reacţionat prompt la propunerea Rusiei şi Chinei, spunând că ONU nu ar trebui să ia în considerare "reducerea prematură a sancţiunilor" la adresa Coreei de Nord, deoarece Phenianul "ameninţă cu escaladarea provocărilor, refuză să se întâlnească pentru a discuta despre denuclearizare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici