- Home
- Externe
- BEIJING, (09.04.2015, 13:25)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chinezii evită numeroasele posturi publice rămase vacante în urma campaniei anticorupţie
Campania anticorupţie a preşedintelui chinez Xi Jinping a creat probleme autorităţilor provinciale, care se confruntă cu dificultatea de a acoperi mii de posturi rămase brusc vacante, relatează DPA, în pagina electronică.
Urmărește
168 afișări
Chinezii evită numeroasele posturi publice rămase vacante în urma campaniei anticorupţie (Imagine: AP/Mediafax Foto)
Noul zid de cărămidă din vechiul oraş Datong din provincia Shanxi, fostă capitală a Chinei în timpul a trei dinastii, are o gaură care aşteaptă să fie reparată. Construcţiile par să se fi oprit, în timp ce magazinele au tras storurile, iar apartamentele luxoase au rămas aproape neocupate sau neterminate.
Alte proiecte înregistrează, de asemenea, întârzieri în timp ce noua conducere a provinciei se străduieşte să ocupe aproximativ 300 de locuri rămase vacante în urma campaniei anticorupţie decisă de la Beijing.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Anul trecut, 15.450 de oficiali au fost pedepsiţi pentru corupţie în Shanxi, dintre care şapte erau oficiali de rang înalt ai provinciei, care a fost vârful de lance al acestei campanii.
Secretarul Comitetului din Shanxi al Partidului Comunist Chinez (PCC), Wang Rulin, a declarat pentru presa oficială luna trecută că au fost ocupate câteva poziţii de rang înalt dar că procesul "nu este uşor", devreme ce candidaţii sunt supuşi unor probe de corupţie. "Shanxi a organizat diverse metode de selectare a unor persoane calificate. Am contactat direct 622 de persoane şi am creat o listă", a declarat Wang.
Corupţia răspândită în Shanxi l-a inspirat pe viceguvernatorul privinciei, Zhang Ming, să scrie o nuvelă bazată pe lupta colegilor săi de a rezista în faţa mitei din partea puternicului lobby din industria cărbunelui.
"Când îţi trec prin faţa ochilor sume mari de bani şi bunuri, eşti în stare să înţelegi că aceasta este o infracţiune, că este o încălcare a legii?", a declarat Zhang într-un interviu acordat Beijing News. El a afirmat că a putut rezista tentaţiei doar pentru că s-a ocupat de sectoare precum educaţia, ştiinţele, cultura şi sportul. "Natura umană este foarte fragilă şi slabă", a declarat Zhang.
Dar nu numai Shanxi se confruntă cu lipsa de personal în urma campaniei anticorupţie.
Lansată în 2012 de către preşedintele chinez, aceasta a fost una de durată şi a vizat cel mai înalt nivel. Doar anul trecut, Comisia Centrală pentru Disciplină a desfăşurat investigaţii în cazul a 71.748 de oficiali şi a impus sancţiuni pentru 23.646 dintre ei până în prezent, potrivit statisticilor publicate pe site-ul său.
Începând de anul trecut au fost reţinuţi oficiali de rang înalt, inclusiv Ling Jihua, fost consilier al preşedintelui Hu Jintao, Su Rong, fost vicepreşedinte al Conferinţei politice consultative a poporului chinez, sau Jiang Jiemin, fostul şef al Comisiei pentru supravegherea averilor şi administraţie.
Fostul şef al securităţii din China, Zhou Yongkang, a fost acuzat oficial de luare de mită, abuz în serviciu şi dezvăluirea intenţionată a unor secrete de stat.
În timp ce campania nu dă semne de încetinire, nu numai oficialii încearcă să se ferească de a atrage atenţia autorităţilor disciplinare, ci şi persoanele interesate în a ocupa funcţii de rang înalt.
"Locurile de muncă guvernamentale nu mai sunt atractive", a declarat Wu Qiang, profesor de politică la Universitatea Tsinghua din Beijing.
Între timp, "cei care lucrează în prezent ca oficiali manifestă o dorinţă mai mică de a fi promovaţi şi vor să nu atragă atenţia. Activitatea guvernamentală intră într-un impas în timp ce angajaţii încearcă să îşi dea seama cum să inverseze tendinţa fără să aibă probleme", a declarat Wu.
Într-o ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, doar 900.000 s-au prezentat la examenele pentru funcţii publice în noiembrie, acesta fiind cel mai scăzut nivel al candidaţilor din 2010. Aceştia au concurat pentru 22.200 de posturi vacante în agenţii guvernamentale.
Salariile pentru funcţiile publice în China sunt foarte mici, în conformitate cu principiile comuniste, acestea fiind de aproximativ 2.000-4.000 de yuani (325-650 de dolari) pe lună. Chiar şi după o creştere a salariilor funcţionarilor publici, preşedintele Xi are un salariu de doar 11.385 yuani (1.850 de dolari) pe lună.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46