Cine este Aleksei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin într-o Rusie fără opozanţi

Orator carismatic, dar având un discurs cu accente naţionaliste, critic al corupţiei în rândul elitelor use, avocatul Aleksei Navalnîi a devenit, la 38 de ani, principala figură a opoziţiei faţă de Vladimir Putin, într-o Rusie care se confruntă cu o lipsă evidentă de opozanţi.

Urmărește
5402 afișări
Imaginea articolului Cine este Aleksei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin într-o Rusie fără opozanţi

Cine este Aleksei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin într-o Rusie fără opozanţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bloggerul a fost condamnat marţi la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare de tribunalul din Moscova, într-un dosar privind deturnarea unei sume de aproape 400.000 de euro, în detrimentul filialei ruse a societăţii franceze Yves Rocher.

La ieşirea de la tribunal, Aleksei Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să iasă în stradă pentru a manifesta împotriva puterii de la Kremlin, afirmând că aceasta "nu merită să existe şi trebuie să fie eliminată".

Deşi a nu a fost trimis la închisoare, Navalnîi rămâne sub arest la domiciliu până în luna februarie, spre deosebire de fratele său, Oleg, care a fost condamnat în acelaşi dosar la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. "Puterea rusă nu încearcă doar să-i elimine pe opozanţi şi să-i trimită la închisoare, dar îi elimină şi îi torturează pe apropiaţii opozanţilor", a subliniat el.

Condamnat şi în 2013, într-un alt dosar, la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, Aleksei Navanlnîi a respins de fiecare dată acuzaţiile care i s-au adus. "Nu regret nimic, nicio singură acţiune", a afirmat în timpul procesului opozantul rus, care şi-a manifestat ambiţia de a devenit într-o bună zi preşedinte al Rusiei şi de a înlătura actualul regim de la Moscova, care, în opinia lui, este "bazat pe corupţie".

De altfel, el şi-a reafirmat aspiraţiile luni, cu o zi înainte de anunţarea sentinţei, afirmând că în Rusia este necesară "o schimbare de regim în urma unor alegeri corecte, o justiţie independentă, lupta împotriva corupţiei, absenţa cenzurii la adresa presei şi o împărţire dreaptă a câştigurilor obţinute din vânzarea gazelor şi a petrolului".

Prin intermediul Internetului, al blogului său şi al un site înfiinţat pentru denunţarea corupţiei, Aleksei Navalnîi a devenit cunoscut în doar câţiva ani în Rusia, în contextul în care opoziţia rusă acuza o lovitură, după cei zece ani de mandat ai lui Vladimir Putin.

În septembrie 2013, scorul obţinut la alegerile muncipale din Moscova, unde s-a situat pe locul doi, după primarul în exerciţiu, Serghei Sobianin, cu 27,2% din voturi, i-a consolidat poziţia de lider al vocilor critice la adresa Kremlinului.

Absolvent, la începutul anilor 1990, al Universităţii Prietenia Popoarelor, ulterior membru al Partidului liberal de opoziţie Iabloko, din care a fost exclus în 2007 pentru luările de poziţie naţionaliste, Navalnîi a contestat fără încetare legitimitatea preşedintelui rus, fost agent KGB, care, din 2000, şi-a construit imaginea de apărător al intereselor Rusiei.

Fondul pentru Lupta împotriva corupţiei, pe care l-a înfiinţat în 2012, şi care este finanţat din donaţiile oferite de oameni de afaceri, insistă în special asupra acestui punct slab al actualului regim de la Moscova.

Licenţiat în dreptul afacerilor, Navanlnîi a avut primele contradicţii cu puterea rusă încă din 2007, când a cumpărat acţiuni, printre altele, la compania petrolieră Rosfnet şi la gigantul Gazprom, iar ulterior, invocând statutul său de acţionar minoritar, a cerut o mai mare transparenţă în cheltuielile celor două companii.

- Poziţii ambivalente

Pe site-ul său de pe Internet, Aleksei Navalnîi a dezvăluit acte de corupţie, analizând cheltuielile şi licitaţiile organizate de administraţia rusă. De asemenea, el a publicat investigaţii, copii ale unor documente cu privire la vilele şi conturile nedeclarate deţinute de unii oficiali ruşi în străinătate.

Opozantul rus a afirmat că partidul Rusia Unită, aflat la guvernare la Moscova, este "partidul hoţilor şi al escrocilor", iar acest slogan, lansat în 2011, şi-a atins scopul. Ulterior, la alegerile legislative din decembrie 2011, care au declanşat proteste fără precedent în Rusia, Aleksei Navanlnîi s-a impus prin carisma declaraţiilor, virulenţa şi vehemenţa discursurilor sale.

Susţinerea sa în rândul opiniei publice s-a diminuat însă după declanşarea crizei din Ucrainei, care a consolidat societatea rusă în jurul preşedintelui Vladimir Putin. Întrebat în legătură cu anexarea peninsulei Crimeea, în luna martie, Aleksei Navalnîi a afirmat că nu ar ceda peninsula Ucrainei dacă s-ar afla la conducerea ţării. "Crimeea este un fel de sandviş pe care îl schimbăm la nesfârşit?", a afirmat el, adăugând că "problema imigraţiei ilegale este cu mult mai importantă decât situaţia din Ucraina".

Poziţiile opozantului rus au fost aproape întotdeauna ambivalente: deşi liberal, Aleksei Navalnîi a participat periodic la manifestaţii cu accente rasiste, în special Marşul rusesc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici