Epurări în masă făcute de regimul Erdogan: 15.200 de profesori au fost disponibilizaţi, iar companii media acuzate de susţinerea lui Fehtullah Gulen au fost închise

Aproximativ 50.000 de persoane au fost suspendate până în acest moment din funcţii sau arestate după tentativa de lovitură de stat din Turcia, în contextul în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen, relatează Reuters.

Urmărește
8078 afișări
Imaginea articolului Epurări în masă făcute de regimul Erdogan: 15.200 de profesori au fost disponibilizaţi, iar companii media acuzate de susţinerea lui Fehtullah Gulen au fost închise

Circa 50.000 de persoane, vizate de campania demarată de Recep Erdogan după complot (Imagine: Burhan Ozbilici)

Administraţia autoritaristă de la Ankara a intensificat activităţile de eliminare din structurile statului a persoanelor suspectate de implicare directă în tentativa de lovitură de stat militară sau de susţinere a complotului. Marţi, 15.200 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei au fost disponibilizaţi, iar companii media acuzate de susţinerea lui Fehtullah Gulen au fost închise. Aproape 500 de persoane au fost disponibilizate marţi de la Direcţia pentru Afaceri Religioase, 257 de la Cabinetul primului-ministru, iar 100 din structuri ale serviciilor de informaţii.

În total, circa 50.000 de militari, poliţişti, judecători, alţi funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi din funcţii ori arestaţi preventiv după tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie.

"Această organizaţie teroristă paralelă nu va mai fi pionul niciunei ţări. Îi vom dezrădăcina de peste tot", a declarat premierul Binali Yildirim, referindu-se la structurile care ar fi sub controlul mişcării clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în Statele Unite.

Imediat după complotul care s-a soldat cu aproximativ 300 de morţi, Binali Yildirim ameninţa că orice ţară care îi oferă protecţie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi "în război" cu Turcia, o referire la Statele Unite. "Fethullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Orice ţară care îl susţine nu este prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia", a afirmat Yildirim.

Clericul musulman Fethullah Gülen, un fost aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, este liderul Mişcării Gülen (Hizmet). Gulen s-a stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţia Ankarei. Fehtullah Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Administraţia Erdogan suspectează că rivalul său politic a organizat tentativa de lovitură de stat şi că s-ar bucura de susţinerea Washingtonului.

Fehtullah Gulen a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat, acuzându-l pe Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest complot ca pretext pentru consolidarea puterii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici