Circulaţie alternativă a maşinilor la Paris, din cauza poluării

Poluarea care afectează de mai multe zile Parisul a determinat Guvernul să pună în aplicare, de luni, circulaţia alternativă în capitala franceză şi la periferia acesteia.

Urmărește
733 afișări
Imaginea articolului Circulaţie alternativă a maşinilor la Paris, din cauza poluării

Circulaţie alternativă a maşinilor la Paris, din cauza poluării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu excepţia derogărilor, doar maşinile şi motocicletele care au plăcuţe de înmatriculare cu numere impare pot circula începând cu ora locală 05.30 (06.30 ora României).

Şoferi ale căror maşini au numere pare vor trebui să găsească o alternativă: să meargă în maşină împreună cu alte persoane, să lucreze de acasă sau să folosească transportul în comun.

Această decizie, inedită din 1997, a fost anunţată sâmbătă, cu opt zile înaintea alegerilor municipale, şi a fost aprobată de stânga şi ecologişti dar a declanşat critici acerbe în rândul opoziţiei şi asociaţiilor de şoferi şi motociclişti.

În opinia preşedintelui UMP (dreapta), Jean-François Copé, această măsură "ţine de comunicare". Măsuri superficiale, consideră candidata UMP la primăria Parisului, Nathalie Kosciusko-Morizet. "Pentru prima dată un Guvern îşi asumă responsabilităţile", a declarat în schimb ministrul socialist al Sănătăţii, Marisol Touraine.

Pentru a compensa imobilizarea forţată a jumătate dintre maşini, transportul public va fi gratuit. Staţionarea va fi, de asemenea, gratuită la Paris pentru maşinile cu numere pare.

Pentru a supraveghea circulaţia alternativă, vor fi mobilizaţi aproximativ 700 de poliţişti, la circa 60 de puncte de control. Şoferii şi motocicliştii care vor sfida interdicţia vor primi amendă: 22 de euro pe loc sau 35 de euro după trei zile. Dacă refuză să se întoarcă, vehiculul lor va fi imobilizat.

Nu toate vehiculele cu numere pare sunt interzise: vor putea circula vehiculele electrice sau hibride, maşinile care au cel puţin trei persoane la bord, vehiculele şcolare şi taxiurile.

Particulele în suspensie pot provoca astm, alegii, boli respiratorii sau cardiovasculare, iar cele mai fine dintre ele au fost recunoscutec a fiind cancerigene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici