CNN: Serviciile ruse au influenţat campania electorală din SUA utilizând inclusiv Pokemon Go. Compania confirmă ingerinţele externe / REACŢIA ironică a Rusiei

Campania serviciilor secrete ruse de influenţare a opiniilor înaintea scrutinului prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016 a utilizat platformele online Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr şi Pokemon Go, arată o investigaţie CNN.

Urmărește
5951 afișări
Imaginea articolului CNN: Serviciile ruse au influenţat campania electorală din SUA utilizând inclusiv Pokemon Go. Compania confirmă ingerinţele externe / REACŢIA ironică a Rusiei

CNN: Serviciile ruse au influenţat campania electorală din SUA utilizând inclusiv Pokémon Go/ Ce răspunde Eusia

Eforturile Rusiei de influenţare a opiniilor politice în Statele Unite nu s-au limitat la platformele de socializare online Facebook şi Twitter. O investigaţie CNN vizând un cont online rus arată că tentaculele s-au extins la YouTube, Tumblr şi chiar Pokemon Go. O campanie online asociată Rusiei şi difuzată în cadrul mişcării americane Vieţile Persoanelor de Culoare Contează (Black Lives Matter) a utilizat platformele Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Tumblr şi Pokemon Go, contactând chiar jurnalişti, în efortul de a folosi tensiunile rasiale din SUA pentru a accentua clivajele în societatea americană, arată investigaţia realizată de CNN.

Campania online, intitulată "Nu ne împuşcaţi!", oferă noi perspective asupra modului în care agenţi ruşi au creat un amplu mediu online în care erau distribuite mesaje politice în scopul amplificării tensiunilor politice. Campania pare să fi fost coordonată de o structură online care ar avea legături cu Kremlinul - Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului (Internet Research Agency, IRA).

Campania "Nu ne împuşcaţi!" luase amploare după împuşcarea mortală de către poliţie în august 2014, în Ferguson (Missouri), a unui tânăr de culoare, Michael Brown. Serviciile secrete ruse ar fi utilizat platforme online pentru a evidenţia brutalitatea poliţiei americane, scopul fiind mobilizarea afro-americanilor pentru proteste şi perceperea activismului persoanelor de culoare drept o ameninţare, influenţând astfel opiniile înaintea scrutinului prezidenţial câştigat de candidatul republican Donald Trump.

Utilizatorii Pokemon Go ar fi fost mobilizaţi să practice jocul în principal în zone în care se înregistraseră incidente asociate agresiunilor poliţiei. Utilizatorii primeau instrucţiuni pentru a oferi în jocul Pokemon Go nume identice cu cele ale victimelor presupuselor abuzuri ale poliţiei, cu obiectivul amplificării tensiunilor sociale în Statele Unite.

Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. "Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA. "Principala concluzie este că preşedintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacităţii sale de a fi aleasă şi afectarea eventualului mandat prezidenţial. Vladimir Putin şi Administraţia de la Moscova au dezvoltat o preferinţă clară pentru republicanul Donald Trump", precizează raportul. "Vladimir Putin şi Administraţia Rusiei au încercat să crească şansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton şi prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenţii de informaţii americane sunt de acord cu această concluzie. Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenţia pentru Siguranţa Naţională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie", subliniază raportul.

Rusia ironizează acuzaţiile privind utilizarea Pokemon Go în campania electorală din SUA

Ministerul de Externe al Rusiei a ironizat, vineri, suspiciunile privind utilizarea de către serviciile secrete ruse a Jocului Pokemon Go pentru influenţarea opiniilor cetăţenilor americani înaintea scrutinului prezidenţial din 2016, relatează site-ul agenţiei Tass.

"Potrivit logicii CNN, afro-americanii îşi formează opiniile civice utilizând Pokemoni", a reacţionat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

"Atât de simplist explică acest post de televiziune amplificarea tensiunilor rasiale în SUA în perioada modernă. Ruşii sunt din nou de vină ... şi Pokemonii pe care îi controlează", a spus ironic Maria Zaharova.

Compania Niantic confirmă ingerinţe externe în sistemul Pokemon Go

Compania Niantic, care produce Pokemon Go, a confirmat că "părţi terţe" au accesat în mod neautorizat platforma jocului online, informează CNN.

"Este clar din imaginile pe care le-am primit de la CNN că platforma jocului nostru online a fost accesată şi utilizată abuziv de părţi terţe, în campanii de promovare, fără permisiunea noastră", a comunicat compania Niantic.

"Este important să precizăm că PokEmon Go, ca platformă, nu a fost şi nu poate fi utilizată pentru distribuirea de informaţii între utilizatori prin aplicaţie, astfel că platforma noastră nu a fost folosită. Acest joc necesita utilizarea ecranelor telefoanelor. Unii utilizatori făceau distribuiri pe alte reţele de socializare online, nu prin jocul nostru. Niantic va lua măsurile necesare pe măsură ce va afla informaţii suplimentare", precizează Niantic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici