COMENTARIU: Europenii ar face bine să recunoscă faptul că vor să reformeze spaţiul Schengen

Europenii nu au încredere în spaţiul Schengen, nu doresc să îl extindă şi ar face bine să recunoască faptul că vor să îl reformeze, unii grupându-se în spatele celui mai curajos, Germania, care a sfătuit România şi Bulgaria să nu ceară aderarea la el, comentează Anne Blanpain.

Urmărește
1730 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Europenii ar face bine să recunoscă faptul că vor să reformeze spaţiul Schengen

COMENTARIU: Europenii ar face bine să recunoscă faptul că vor să reformeze spaţiul Schengen

"Nici nu vă imaginaţi cât de capricioşi pot fi europenii câteodată. Atunci când nu îndrăznesc să spună ceea ce gândesc nici cu voce tare, nici încet, ca nişte copii în recreaţie, se grupează în spatele celui mai curajos din banda ce ajunge în frunte, iar atunci când nu sunt priviţi europenii îl încurajează «da, da, hai, spune, aşa e, e bine»", scrie editorialista pentru site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone (RTBF), adăugând că "în rolul curajosului, în prezent, se află Germania", care a avertizat România şi Bulgaria să nu depună o nouă cerere de aderare la spaţiul Schengen, scrie site-ul RTBF.

Cele două ţări par total resemnate, conştiente că în spatele Germaniei există un grup de ţări ce o susţin în mod deschis, ca Olanda, Finlanda sau Franţa, sau doar discret, ale căror nume nu le precizează, comentează RTBF. Astfel, România şi Bulgaria rămân în suspans, în pofida faptului că din punct de vedere tehnic sunt pregătite de aderare aşa cum spune Comisia Europeană (CE), după ce au modernizat frontierele cu ţările ce nu fac parte din Uniunea Europeană (UE), au format vameşi, şi-au adaptat sistemul informatic.

Însă europenii au "îndoieli serioase şi au dreptate în anumite privinţe", în contextul în care CE subliniază cu regularitate că lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii este insuficientă în cele două foste ţări comunite, continuă Blanpain, subliniind că, la momentul intrării în Schengen, celelalte ţări trebuie să aibă încredere că frontierele UE cu exeriorul sunt supravegheate, "o încredere ce trebuie câştigată".

"Dar totul se întâmplă ca şi cum greşeala le revine exclusiv acestor două ţări, vinovate că nu sunt pregătite să intre într-un spaţiu în care sunt aşteptate cu nerăbdare", continuă editorialista, subliniind că "adevărul este că europenii nu au încredere în acest spaţiu Schengen, nu au niciun chef să îl extindă".

Mulţi încearcă să inducă opinia că înainte de Schengen imigraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră nu existau, că acest spaţiu este o "utopie a unor hipioţi «peace and love» care cred că suntem cu toţii fraţi şi că trebuie suspendate toate frontierele", scrie Blanpain, adăugând că ei uită, totuşi, că nu toate controalele sunt suprimate, ci doar cele sistematice la frontieră. Spaţiul este dotat cu o reţea informatică ce consolidează coordonarea între vămile tuturor statelor membre UE, persoanele indezirabile într-o ţară sunt semnalate în tot spaţiul, bunurile furate într-un stat sunt date în căutare în toate ţările Schengen, precizează ea.

"Bineînţeles că România şi Bulgaria este necesar să demonstreze anumite lucruri, însă europenii ar face bine să explice că vor în primul rând o reformă a spaţiului Schengen", îndeamnă comentatoarea, precizând că nu este vorba despre reforma propusă de statele care se mulţumesc să vrea doar o "reformare a frontierelor pentru a evita ca miile de refugiaţii sosiţi în Italia sau Malta să ajungă pe teritoriul lor", "nu o reformă care să organizeze o gestionare împărţită a unui spaţiu comun".

Reforma la care se referă Blanpain vizează "un spaţiu în care fiecare în parte încetează să creadă că toate problemele sale vin de la vecinul său incompetent, un spaţiu în care dosarele imigraţiei ilegale sunt soluţionate la Bruxelles, la nivel european, ci nu la nivelul statelor membre". "Este exact contrariul a ceea ce se petrece în prezent" conchide comentatoarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici