Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că a informat marţi Ungaria că vrea să activeze procedura de sancţionare, care însă va trebui mai întâi să fie aprobată de Consiliul Uniunii Europene.
„Am analizat atent rezultatele acelor întrebări. Concluzia noastră este că trebuie să trecem la următorul pas„, a afirmat Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, potrivit site-ului Politico.eu. Preşedintele Comisiei Europene se referă la analizarea răspundurilor transmise de Ungaria la o scrisoare informală din noiembrie 2021 referitoare la respectarea normelor statului de drept.
Ungaria este prima ţară care riscă să fie vizată de sancţiuni în virtutea noului mecanism privind condiţionarea accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept. Însă procedura de sancţionare este complicată şi va dura cel puţin câteva luni. În primul rând este necesară o majoritate calificată în Consiliul UE pentru activarea procedurii de sancţionare. Decizia în Consiliul UE va fi luată prin votul a cel puţin 55% dintre statele membre, reprezentând şi 65% din populaţia Uniunii Europene. În plus, Ungaria poate contesta decizia la Curtea Europeană de Justiţie.
Guvernul de la Budapesta a reacţionat vehement la anunţul preşedintelui Comisiei Europene. „Bruxellesul face o greşeală prin faptul că dansează pe ritmul forţelor de stânga din Ungaria, dat fiind că cetăţenii ungari tocmai au respins aceste forţe politice printr-o largă majoritate„, a afirmat marţi după-amiază Gergely Gulyás, şeful cancelariei premierului Viktor Orban.
Gergely Gulyás a amintit Uniunii Europene, conform agenţiei MTI şi site-ului AboutHungary.hu, că alianţa Fidesz-KDNP a obţinut aproape 2,9 milioane de voturi în scrutinul parlamentar de duminică şi că 3,3 milioane de cetăţeni au acceptat legea contestată de UE, care prevede protejarea minorilor de propaganda grupurilor minorităţilor sexuale.
„Acesta este un nivel fără precedent de susţinere pentru partidele de guvernare şi pentru legea de protejare a copiilor. De aceea, Comisia Europeană trebuie să accepte regulile de bază ale democraţiei. Comisia Europeană nu trebuie să accepte cererile forţelor de stânga din Ungaria, care tocmai au fost învinse, ci mai degrabă ar trebui să revină la sensul comun şi la dialog. Comisia Europeană nu trebuie să sancţioneze cetăţenii ungari pentru că nu au exprimat opinii pe placul UE în alegerile parlamentare şi în referendumul privind legea de protecţie a minorilor”, a subliniat Gergely Gulyás.