- Home
- Externe
- BRUXELLES, (03.06.2013, 17:12)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la Schengen
Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, se arată în cel de-al treilea raport cu privire la "bilanţul de sănătate" al acestui spaţiu de liberă circulaţie, adoptat luni de CE.
Urmărește
1834 afișări
Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În urma concluziilor Consiliului din iunie 2011, potrivit cărora atât Bulgaria, cât şi România îndeplinesc criteriile necesare pentru a aplica integral aquis-ul Schengen, au fost implementate măsuri care le vor facilita aderarea. Totuşi, Consiliul nu a putut decide eliminarea controalelor la graniţele interne pentru aceste state. Comisia continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, precum şi eforturile preşedinţiei în această direcţie", se arată în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Acest raport acoperă perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2012 şi 30 aprilie 2013 şi evaluează, în special, aplicarea normelor Schengen, procedurile de eliberare a vizelor şi de securitate şi situaţia de la frontierele externe ale spaţiului Schengen, potrivit unui comunicat al CE.
- Aplicarea normelor Schengen
În cele şase luni care fac obiectul raportului, controalele la frontierele interne au fost reintroduse de Norvegia, cu ocazia ceremoniei de decernare a Premiului Nobel la Oslo (10 decembrie 2012). În perioada 3-12 decembrie 2012, 3.136 de persoane au fost verificate la frontiera norvegiană, dintre care 19 persoane nu au primit dreptul de a intra în această ţară, iar opt au fost reţinute.
Verificări la faţa locului au fost efectuate în mai multe state participante, prin intermediul mecanismului de evaluare Schengen, cu scopul de a controla aplicarea corectă a normelor privind cooperarea poliţienească (în Estonia, Letonia şi Lituania), frontierele aeriene (în Polonia, Slovacia şi Cehia), frontierele terestre (în Estonia, Letonia şi Lituania) şi vizele (în Estonia, Polonia şi Slovacia). Evaluările efectuate nu au evidenţiat carenţe care ar obliga CE să ia măsuri imediate.
- Procedurile de eliberare a vizelor şi de securitate
Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS) este operaţional de-acum în cinci regiuni, recent fiind lansat în Africa de Vest şi Africa Centrală (martie 2013). În curând, VIS va fi lansat în Africa de Est şi Africa de Sud (6 iunie 2013), în America de Sud (5 septembrie 2013), precum şi în Asia Centrală, Asia de Sud-Est şi Autoritatea Palestiniană (14 noiembrie 2013). VIS funcţionează bine. Până la 6 mai 2013, au fost prelucrate aproximativ 2,9 milioane de cereri de vize, au fost eliberate aproximativ 2,4 milioane de vize şi au fost respinse aproximativ 348.000 de cereri.
La 9 aprilie 2013, sistemul de informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II) a devenit complet operaţional. SIS II oferă statelor membre noi funcţionalităţi şi categorii de alerte îmbunatăţite, facilitând astfel schimbul de informaţii între autorităţile naţionale înscărcinate cu controlul la frontiere, autorităţile vamale şi cele poliţieneşti cu privire la persoanele susceptibile de a fi implicate în infracţiuni grave sau cele date dispărute.
- Situaţia de la frontierele externe ale spaţiului Schengen
În perioada octombrie-decembrie 2012, au fost detectate aproximativ 13.600 de cazuri de trecere ilegală a frontierei, adică o scădere cu 52% în comparaţie cu trimestrul al patrulea din 2011. O evoluţie s-a observat în Grecia, unde, în perioada iulie-septembrie 2012, s-a înregistrat mai mult de jumătate din totalul cazurilor detectate de trecere ilegală a frontierei, dar această situaţie s-a schimbat în urma lansării operaţiunii Shield, în august 2012, când autorităţile acestei ţări au realocat aproximativ 1.800 de poliţişti de frontieră la graniţa terestră cu Turcia. În perioada octombrie - decembrie 2012, Italia a raportat 31% din toate cazurile detectate (4.231 de persoane), urmată de Grecia, cu 30% (4.035 de persoane).
Eforturi vor fi depuse în continuare, cu scopul de a îmbunătăţi strângerea informaţiilor cu privire la fluxurile migratorii din interiorul spaţiului Schengen, măsură destinată lansării, în 2014, a unor colectări şi analize periodice de date privind mişcările migratorii neregulamentare.
În septembrie 2011, CE a prezentat propuneri pentru a consolida eficacitatea şi legitimitatea sistemului Schengen. Într-o comunicare, intitulată "Guvernanţa Schengen - consolidarea spaţiului fără control la frontierele externe", CE şi-a anunţat intenţia de a prezenta instituţiilor UE, de două ori pe an, o imagine de ansamblu a funcţionării sistemului Schengen.
Aceste rapoarte semestriale stau la baza dezbaterilor în PE şi în Consiliu, contribuind la consolidarea orientărilor politice şi a cooperării între ţările Schengen. Raportul anterior al Comisiei a fost publicat în noiembrie 2012.
Datorită spaţiului Schengen de liberă circulaţie, peste 400 de milioane de cetăţeni din 26 de state europene şi un număr în creştere de cetăţeni ai ţărilor terţe călătoresc fără a fi supuşi controalelor la frontierele interne.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Băsescu: Sperăm la o decizie favorabilă accesului în zona Schengen în decembrie anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe