Comisia Europeană este pregătită să mobilizeze până la 800 miliarde euro pentru a finanţa redresarea

  • Comisia va utiliza o strategie de finanţare diversificată pentru a mobiliza până la aproximativ 800 mld. euro până în 2026.
  • Comisia a luat măsuri pentru a se asigura că împrumuturile din cadrul NextGenerationEU vor fi finanţate în cele mai avantajoase condiţiţii pentru statele membre.
239 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană este pregătită să mobilizeze până la 800 miliarde euro pentru a finanţa redresarea

Comisia Europeană

Datorită acestei abordări, care va respecta bunele practici ale emitenţilor suverani, Comisia va fi în măsură să mărească volumele necesare. Acest lucru va atrage, de asemenea, investitori în Europa şi va consolida rolul internaţional al monedei euro.

Johannes Hahn, comisarul pentru buget şi administraţie, a declarat: „NextGenerationEU va produce o schimbare radicală pe pieţele europene de capital. Astăzi, dezvelim motorul care va pompa combustibilul menit să alimenteze instrumentul NextGenerationEU. Strategia de finanţare ne va permite să contractăm împrumuturile aferente instrumentului NextGenerationEU, astfel încât să dispunem de toate instrumentele necesare pentru a demara redresarea socială şi economică şi pentru a promova creşterea verde, digitală şi rezilientă. Mesajul este clar: de îndată ce Comisia va fi autorizată din punct de vedere juridic să contracteze împrumuturi, vom da startul!”

NextGenerationEU – principalul instrument de răspuns al UE la pandemia de COVID-19 – va fi finanţat prin împrumuturi de pe pieţele de capital. Până la sfârşitul anului 2026, comisia va mobiliza până la 800 de miliarde de euro.

Acest lucru se va traduce în volume de împrumuturi de aproximativ 150 de miliarde euro pe an, în medie, UE devenind astfel unul dintre cei mai mari emitenţi în euro. Toate împrumuturile vor fi rambursate până în 2058.

Deşi Comisia a mai contractat deja împrumuturi – pentru a sprijini statele membre ale UE şi ţările terţe – volumul, frecvenţa şi complexitatea împrumuturilor NextGenerationEU au necesitat o schimbare fundamentală de abordare în ceea ce priveşte pieţele de capital.

Strategia de finanţare diversificată a Comisiei ar urma să combine o decizie anuală privind volumul împrumuturilor şi o comunicare semestrială privind parametrii principali ai planului de finanţare, pentru a oferi transparenţă şi previzibilitate investitorilor şi celorlalte părţi interesate, precum şi relaţii structurate şi transparente cu băncile care să sprijine programul de emisiune (prin intermediul unei reţele de dealeri primari). Instrumente de finanţare multiple (obligaţiuni pe termen mediu şi lung, dintre care unele vor fi emise sub formă de obligaţiuni verzi NextGenerationEU şi „EU-Bills”) pentru a menţine un anumit grad de flexibilitate în ceea ce priveşte accesul pe piaţă şi pentru a gestiona nevoile de lichiditate şi profilul de scadenţă. O altă componentă a strategiei este o combinaţie de licitaţii şi credite sindicalizate, pentru a asigura accesul eficient din punctul de vedere al costurilor la finanţarea necesară în condiţii avantajoase.

Operaţiunile de împrumut se vor înscrie într-un cadru de guvernanţă solid, care va asigura o execuţie coerentă şi consecventă. În activitatea sa, Comisia se va coordona în continuare cu alţi emitenţi, inclusiv cu statele membre ale UE şi cu emitenţii supranaţionali.

Strategia de finanţare diversificată va ajuta Comisia să atingă două obiective principale – să răspundă nevoilor mari de finanţare ale NextGenerationEU şi să obţină costurile scăzute şi riscul scăzut de execuţie dorite, în interesul tuturor statelor membre şi al cetăţenilor acestora.

În urma pachetului de măsuri prezentat astăzi, Comisia va întreprinde o serie de acţiuni pentru ca strategia de finanţare diversificată să devină operaţională. Printre aceste acţiuni se numără crearea unei reţele de dealeri primari. În conformitate cu practicile emitenţilor comparabili, Comisia va înfiinţa o reţea de dealeri primari pentru a facilita executarea eficientă a licitaţiilor şi a tranzacţiilor sindicalizate, pentru a sprijini lichiditatea pe pieţele secundare şi pentru a asigura plasarea datoriei noastre în cea mai mare bază de investitori posibilă. Formularul de candidatură şi condiţiile generale de participare vor fi publicate în curând.

Pentru a asigura o comunicare transparentă cu pieţele, Comisia va adopta prima sa decizie anuală privind împrumuturile şi va comunica informaţiile referitoare la primul său plan de finanţare înainte de începerea programului de împrumuturi NextGenerationEU, preconizat pentru această vară (calendarul depinde de aprobarea Deciziei privind resursele proprii de către toate statele membre, acest act legislativ permiţându-i Comisiei să împrumute pentru NextGenerationEU). Operaţiunile de împrumut pot începe imediat după intrarea în vigoare a Deciziei privind resursele proprii. Planurile de finanţare vor fi apoi actualizate de două ori pe an.

NextGenerationEU este principalul instrument de răspuns al UE la criza provocată de coronavirus. Acest instrument urmăreşte să sprijine redresarea economică şi să construiască un viitor mai verde, mai digital şi mai rezilient. UE a convenit asupra acestui instrument ca parte a unui pachet de relansare de peste 2 mii de miliarde de euro (în preţuri curente) sau de 1,8 mii de miliarde EUR (la preţurile din 2018), ceea ce cuprinde, de asemenea, bugetul pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici