Comisia Europeană este sceptică faţă de solicitările în privinţa turismului pentru beneficii sociale

Comisia Europeană a răspuns cu răceală cererilor unor miniştrii europeni de controlare a aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale" prin introducerea unor legi care să interzică revenirea cetăţenilor UE expulzaţi din cauza fraudelor cu ajutoare sociale.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană este sceptică faţă de solicitările în privinţa turismului pentru beneficii sociale

Comisia Europeană este sceptică faţă de solicitările în privinţa turismului pentru beneficii sociale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Ocuparea forţei de muncă şi Afaceri sociale László Andor, Jonathan Todd, a declarat că Executivul UE nu a primit date de la ţările membre privind numărul de străini care solicită ajutoare sociale, relatează EurActiv.com.

"Nu sunt date în scrisoare. Ei menţionează un fenomen, dar nu sunt fapte sau date care să ilustreze problema pe care o ridică. Iar noi nu am primit de la niciun alt stat membru date specifice privind amploarea acestui aşa-zis turism pentru beneficii sociale", a declarat Todd.

Purtătorul de cuvânt a explicat că legislaţia UE deja protejează împotriva turismului pentru beneficii sociale, cetăţenii străini fiind eligibili pentru asistenţă socială doar dacă ei sau un membru apropiat al familiei lucrează în alt stat UE sau locuiesc acolo permanent.

Întrebat în legătură cu împiedicarea celor expulzaţi să se întoarcă "în ziua următoare", Todd a declarat că nu va judeca anticipat poziţia Comisiei. Dar cele patru ţări sunt de obicei cele mai vocale atunci când Comisia propune noi sancţiuni, a comentat el.

O sursă europeană a declarat pentru EurActiv că Bulgariei şi României, care nu sunt membre Schengen, ar putea să li se ceară să împiedice cetăţenii aflaţi pe lista neagră a fraudelor cu ajutoare sociale în altă ţară să călătorească. Aceasta a adăugat însă că astfel de acţiuni ar ridica probleme în termenii libertăţii de circulaţie sau a abuzurilor privind drepturile omului.

Comisia Europeană a primit o scrisoare semnată de miniştrii de Interne din Marea Britanie, Germania, Austria şi Olanda, în care aceştia avertizează că unele oraşe din ţările lor se află "sub o presiune considerabilă exercitată de unii imigranţi din alte state membre".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici