Cadru temporar al CE pentru a permite ţărilor să ofere sprijin economiilor. Franţa mobilizează 300 mld

Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar pentru a le permite statelor membre să ofere mai mult sprijin economiilor în contextul epidemiei de COVID-19, situaţie care permite Franţei, după primirea acordului Executivului UE, să mobilizeze fonduri proprii în valoare de 300 de miliarde de euro.

Urmărește
1105 afișări
Imaginea articolului Cadru temporar al CE pentru a permite ţărilor să ofere sprijin economiilor. Franţa mobilizează 300 mld

Comisia Europeană ia măsuri în contextul pandemiei. Statele UE vor putea să ofere mai mult sprijin economiilor

Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat în scopul sprijinirii economiei în contextul epidemiei de COVID-19.


Împreună cu numeroase alte măsuri de sprijin pe care statele membre le pot utiliza în conformitate cu normele existente privind ajutoarele de stat, cadrul temporar permite statelor membre să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidităţi suficiente şi să menţină continuitatea activităţii economice atât în timpul epidemiei de COVID-19, cât şi după încheierea acesteia. Vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă de politica în domeniul Concurenţei, a declarat: "Epidemia de COVID-19 are un impact economic negativ puternic. Trebuie să acţionăm rapid pentru a gestiona impactul cât mai bine şi trebuie să acţionăm în mod coordonat. Acest nou cadru temporar permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în această perioadă dificilă".

Cadrul temporar pentru sprijinirea economiei în contextul epidemiei de COVID-19, bazat pe articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, recunoaşte faptul că întreaga economie a UE se confruntă cu o perturbare gravă. Pentru a remedia această situaţie, cadrul temporar prevede cinci tipuri de ajutoare: (i) granturi directe, avantaje fiscale selective şi plăţi în avans: statele membre vor putea să instituie scheme care să permită acordarea unei finanţări de până la 800.000 euro unei companii pentru a răspunde nevoilor urgente de lichiditate ale acesteia; (ii) garanţii de stat pentru împrumuturile contractate de companii de la bănci: statele membre vor fi în măsură să furnizeze garanţii de stat pentru a se asigura că băncile continuă să acorde împrumuturi clienţilor care au nevoie de ele; (iii) împrumuturi publice subvenţionate pentru întreprinderi: statele membre vor putea acorda întreprinderilor împrumuturi cu rate ale dobânzilor favorabile. Aceste împrumuturi pot ajuta întreprinderile să acopere nevoile imediate atât de capital circulant, cât şi de investiţii; (iv) garanţii pentru băncile care direcţionează ajutorul de stat către economia reală: unele state membre intenţionează să se bazeze pe capacităţile de creditare existente ale băncilor şi să le utilizeze drept canal de sprijin pentru companii, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Cadrul clarifică faptul că un astfel de ajutor este considerat un ajutor direct acordat clienţilor băncilor, nu băncilor în sine, şi oferă orientări cu privire la modul în care se poate asigura faptul că denaturarea concurenţei dintre bănci este minimă; (v) asigurarea creditelor la export pe termen scurt: cadrul introduce o flexibilitate suplimentară cu privire la modul de a demonstra că anumite ţări prezintă riscuri neasigurabile pe piaţa privată, permiţând astfel ca statul să furnizeze, atunci când este necesar, asigurarea creditelor la export pe termen scurt, conform Comisiei Europene.

În acest context, Comisia Europeană a aprobat trei planuri de asistenţă de stat propuse de Franţa, pentru sprijinirea economiei franceze, prin fonduri alocate de Guvernul de la Paris, pe fondul epidemiei de coronavirus. Planurile au fost aprobate în Cadrul temporar de ajutoare de stat pentru susţinerea economiei în contextul epidemiei Covid-19.

Programele de asistenţă au valoarea totală de 300 de miliarde de euro, conform agenţiei de presă Reuters. Două programe permit băncii de stat Bpifrance să garanteze credite comerciale destinate firmelor care au cel mult 5.000 de angajaţi. Al treilea program furnizează scheme de creditare prin toate băncile, pentru toate tipurile de companii. Planul are rolul furnizării de lichidităţi oricărei companii care are nevoie de acest lucru.

"Decizia noastră aprobă trei măsuri luate de Guvernul Franţei pentru a ajuta propria economie să gestioneze impactul epidemiei de coronavirus. Este de aşteptat să fie mobilizată suma de 300 de miliarde de euro în asistenţă prin lichidităţi destinată companiilor afectate de această situaţie fără precedent. Am aprobat astăzi aceste scheme sub noul Cadru temporar de ajutor de stat - la mai puţin de 48 de ore de la adoptarea sa. Lucrăm permanent cu statele membre pentru a le permite să ia măsuri rapide, eficiente şi punctuale pentru a susţine economia europeană în această perioadă dificilă, păstrând în acelaşi timp piaţa unică. Pentru că avem nevoie ca piaţa unică să depăşească această criză şi să se relanseze puternic ulterior", a declarat sâmbătă Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Concurenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

/**/