- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană le cere oficial statelor membre UE să mărească vârsta de pensionare
Comisia Europeană le-a cerut miercuri ţărilor membre UE să crească vârsta de pensionare pentru a ţine cont de îmbătrânirea populaţiei şi pentru ajutorarea finanţelor publice ale statelor, deja afectate de criză.
"În Europa este prevăzut ca numărul pensionarilor să se dubleze până în 2060 în raport cu numărul persoanelor care le finanţează pensiile: situaţia actuală nu este pur şi simplu viabilă", a subliniat comisarul european pentru Muncă, Laszlo Andor, în cadrul unei conferinţe de presă.
În prezent, raportul este de patru persoane active la un pensionar cu vârsta de peste 65 de ani în Europa, iar în 2060 acesta va fi de două persoane active la una de peste 65 de ani, arată Comisia într-un document publicat miercuri, ce urmăreşte lansarea unei dezbateri pe tema viitorul sistemului de pensii în Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Pentru a remedia situaţia actuală, "este necesar să se analizeze cu atenţie echilibrul dintre durata vieţii profesionale şi cea a pensiei", a explicat Andor.
Pe scurt, Comisia promovează o "creştere a vârstei la care cetăţenii pot înceta munca şi primi pensie", pentru a se evita o distrugere a sistemului actual.
Executivul european ridică chiar problema introducerii unor "mecanisme de ajustare automată în funcţie de evoluţia demografică" în sistemele de pensii, "în vederea echilibrării timpului petrecut în activitate cu cel petrecut la pensie".
"Mai multe state membre au adus dovada că o ajustare automată a vârstei de pensionare în funcţie de progresia viitoare a speranţei de viaţă constituie o soluţie care oferă perspective bune de ameliorare a viabilităţii sistemului", subliniază el.
În faţa creşterii deficitelor publice şi datoriilor, mai multe ţări intenţionează să efectueze reforme în acest sens.
Franţa vrea să crească vârsta minimă de pensionare de la 60 la 62 de ani până în 2018. Spania vrea să ridică vârsta legală de pensionare de la 65 la 67 de ani, la fel ca Germania, care vrea o creştere a vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani până în 2029 pentru o pensie completă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate