- Home
- Externe
- BRUXELLES, (25.07.2013, 10:22)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană vrea ameliorarea eficienţei apărării europene
Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o serie de măsuri destinate ameliorării eficienţei apărării europene, consolidând cooperarea între statele membre UE, dar şi capacităţile comune.
Urmărește
151 afișări
Comisia Europeană vrea ameliorarea eficienţei apărării europene (Imagine: Wikipedia)
Această comunicare, stabilită la cererea statelor în perspectiva summitului european din decembrie, care ar urma să dea un nou impuls Europei apărării, afectează politica industrială, piaţa internă şi cercetarea, în special.
Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a insistat asupra faptului că Bruxelles-ul nu are "competenţe militare" şi nu vrea "să aibă". El le-a cerut, de asemenea, statelor membre să progreseze către o apărare comună, "respectând angajamentele" faţă de NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Barroso, căruia i se atribuie ambiţia de a conduce Alianţa Nord-Atlantică după cel de-al doilea mandat la preşedinţia CE, a asigurat că aceste declaraţii nu au "nimic de-a face" cu viitorul său. "Orice legătură între această comunicare şi ceea ce aş putea sau nu să fac în viitor este pură speculaţie", a insistat el, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a subliniat că industria europeană a apărării angajează direct aproximativ 400.000 de persoane, având o cifră de afaceri de aproximativ 96 de miliarde de euro în 2012.
Dar sectorul suferă de constrângeri bugetare, cu bugete naţionale în scădere în toate ţările. Europa nu mai consacră decât 1,6 la sută din PIB apărării, faţă de 5 la sută Statele Unite. În 2011, cheltuielile militare au scăzut în UE la aproximativ 180 de miliarde de euro faţă de peste 200 de miliarde în urmă cu cinci ani.
Acesta suferă, de asemenea, de o mare fragmentare, care conduce la dubluri. Astfel, Comisia subliniază că Europa dispune de 16 tipuri de fregate faţă de doar una în Statele Unite.
Bruxelles-ul apreciază, de asemenea, că trebuie acţionat pentru menţinerea capacităţilor industriale şi tehnologice europene.
Comisia vrea ameliorarea funcţionării pieţei interne a apărării permiţând o mai mare deschidere a pieţelor publice şi luptând împotriva distorsiunilor pieţei.
În materie de competitivitate, ea vrea să acţioneze asupra normalizării, cu elaborarea unor norme "hibride" de care să beneficieze pieţele securităţii şi apărării, şi să susţină IMM-urile favorizând punerea în aplicare a unor "cluster".
Ea vrea, de asemenea, dezvoltarea sinergiilor între cercetările civile şi militare, precum şi a capacităţilor tehnologice cu dublă utilizare.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe