Regeneron: Compania despre care Trump susţine că l-a vindecat de Covid-19. Ce arată primele studii despre medicamentul folosit

  • Elogiul pe care preşedintele american l-a adus noii terapii a împins compania de biotehnologie în lumina incomodă a reflectoarelor.
  • Regeneron a trebuit să explice că medicamentul nu a fost încă pe deplin testat în studiile clinice, nu este garantat că va avea efect pentru toată lumea şi că până la sfârşitul anului va fi disponibil doar pentru câteva sute de mii de pacienţi.
  • Administraţia Trump a cumpărat deja cele 300.000 de doze iniţiale ale medicamentului, pe care intenţionează să le ofere pacienţilor gratuit.
Urmărește
10264 afișări
Imaginea articolului Regeneron: Compania despre care Trump susţine că l-a vindecat de Covid-19. Ce arată primele studii despre medicamentul folosit

FOTO: Profimedia

Când Donald Trump i-a găzduit în martie la Casa Albă pe directorii executivi a 10 companii farmaceutice pentru a discuta despre coronavirus, s-a arătat foarte dispus să audă opiniile unuia dintre aceştia, căruia i se adresa cu afecţiune spunându-i „Lenny”.

Acest „Lenny” este Len Schleifer, un amic de golf al  lui Trump şi directorul executiv al companiei Regeneron, o companie de biotehnologie care a fost aruncată în lumina reflectoarelor după ce preşedintele a susţinut că medicamentul împotriva Covid-19 produs de aceasta l-a vindecat şi că poate face acelaşi lucru pentru milioane de alţi oameni.

După difuzarea unui videoclip în care a apărut Trump miercuri, în care a descris tratamentul cu anticorpi de la Regeneron ca fiind un „miracol”, acţiunile companiei au crescut la bursă cu 60% faţă de valoarea pe care o aveau în ianuarie.

Dar mărturia favorabilă a preşedintelui a pus compania Regeneron într-o poziţie incomodă, aceasta trebuind să explice că medicamentul nu a fost încă pe deplin testat în studiile clinice, nu este garantat că va avea efect pentru toată lumea şi că până la sfârşitul anului va fi disponibil doar pentru câteva sute de mii de pacienţi.

Schleifer, care are pregătire de neurochirurg, a fondat Regeneron în anul 1988. O bună perioadă de timp, compania nu s-a arătat a fi prea utilă, în primii săi 20 de ani de existenţă nereuşind să producă niciun medicament de succes. Apoi Regeneron a devenit însă extrem de cunoscută graţie descoperirii unei modalităţi de a injecta ADN uman în şoareci, pentru ca sistemul imunitar al acestora să producă anticorpi umani atunci când li se injectează un virus. Aceasta i-a permis companiei să dezvolte rapid un tratament atunci când a apărut Covid-19.

„Aceştia au tehnologia de ultimă oră pentru a dezvolta anticorpi”, a declarat Yatin Suneja, un analist de la fundaţia Guggenheim. „Nimeni altcineva nu a fost capabil să facă ceea ce au făcut ei”.

Regeneron a livrat deja două medicamente de succes: Eylea, pentru a trata degenerescenta maculară, şi Dupixent, o injecţie pentru tratarea eczemelor şi a astmului. Anul trecut, compania a avut câştiguri de 4,6 miliarde de dolari din vânzarea medicamentului Eylea şi 2,3 miliarde de dolari din vânzarea Dupixent.

Succesul companiei l-a propulsat pe Schleifer în elita New York-ului. S-a alăturat echipei clubului Trump National Golf Club din Westchester - New York, unde l-a cunoscut pe Trump înainte ca acesta să candideze la preşedinţia SUA.

Trump a cumpărat chiar acţiuni la Regeneron, deşi registrele guvernamentale arată că le-a vândut între iunie 2016 şi iunie 2017, realizând un profit între 50.000 şi 100.000 de dolari.

Analiştii spun că decisivă pentru înscrierea în cursa pentru producerea unui tratament pentru coronavirus a fost expertiza ştiinţifică a companiei, şi nu neapărat legăturile politice ale directorului acesteia.

Primele studii au arătat că medicamentul ar putea reduce timpul de recuperare de la 13 zile la şase, dar numai pentru pacienţii al căror sistem imunitare nu a declanşat deja propriul răspuns al anticorpilor. Pentru cei al căror sistem imunitar a început să lupte deja cu virusul, terapia de la Regeneron pare a avea o eficienţă redusă, motiv pentru care oamenii de ştiinţă sunt reţinuţi în a o numi remediu.

Faptul că Trump a primit tratamentul atât de curând după diagnosticarea sa cu coronavirus sugerează că medicamentul era deja bine cunoscut la Casa Albă. „Cineva cunoaşte acolo descoperirile de ultimă oră ale ştiinţei”, a declarat Barry Bloom, profesor de sănătate publică la Universitatea Harvard.

Regeneron a anunţat săptămâna aceasta că a solicitat Agenţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente autorizarea utilizării de urgenţă a combinaţiei de anticorpi, cu toate că Trump a declarat miercuri că şi-a dat deja acordul personal în acest sens.

În cazul în care medicamentul primeşte autorizaţie, compania a declarat că este gata să producă 50.000 de doze imediat şi alte 300.000 de doze până în ianuarie. Dar dacă toţi cei infestaţi ar urma îndemnul preşedintelui Trump şi ar solicita acest medicament, proviziile ar fi epuizate rapid, dat fiind că SUA raportează în prezent aproximativ 50.000 de cazuri noi zilnic.

Rivalul lui Regeneron, compania Eli Lilly, produce un tratament similar, pe care îl poate produce mai rapid, întrucât îşi derivă anticorpii dintr-o singură sursă, estimând că luna aceasta va putea pune în circulaţie 100.000 de doze.

Administraţia Trump a cumpărat deja cele 300.000 de doze iniţiale ale companiei Regeneron, pentru 450 de milioane de dolari, pe care intenţionează să le ofere gratuit pacienţilor. După aceea, compania a spus că nu ştie cât de mult va percepe pentru o doză.

Regeneron are însă tot interesul să îşi facă şi aliaţi politici, subliniază Suneja, având în vedere că atât republicanii cât şi democraţii au ameninţat că vor impune plafoane de preţ ca răspuns la nemulţumirea publică faţă de creşterea costului medicamentelor în SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici