Condiţiile din centrele de detenţie preventivă din Bulgaria sunt "umilitoare"

Condiţiile de trai din centrele de detenţie preventivă din Bulgaria sunt "umilitoare", unii deţinuţi fiind nevoiţi să se întindă pe jos şi găleţi înlocuind, uneori, toaletele, a denunţat marţi Comitetul Helsinki, ONG pentru apărarea Drepturilor Omului.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului Condiţiile din centrele de detenţie preventivă din Bulgaria sunt "umilitoare"

Condiţiile din centrele de detenţie preventivă din Bulgaria sunt "umilitoare"

"Capacitatea de adăpostire a unor locaţii de detenţie preventivă - Varna (est), Russe (nord), Stara Zagora (centru-sud), Plovdiv (sud), Sofia - este depăşită de numărul de deţinuţi. Noii veniţi se întind pe jos până la eliberarea unui pat o dată cu plecarea unui deţinut", a afirmat Comitetul Helsinki într-un raport publicat marţi.

"În majoritatea centrelor de detenţie, celulele nu au ferestre, aerisirea nu este posibilă şi iluminatul este artificial", a explicat ONG-ul. Pentru 4 dintre cele 42 de centre de detenţie, celulele se află la subsol.

Doar nouă centre de detenţie din 42 dispun de toalete la câte două celule. Pentru celelalte, "deţinuţii trebuie să fie însoţiţi la toaletele din exterior. Dacă supraveghetorii sunt ocupaţi, deţinuţii trebuie să recurgă la recipiente aflate în celule."

Guvernul, care s-a angajat în trecut să respecte un minim de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut în 2013, a amânat această promisiune până în 2019, ceea ce preşedintele secţiunii bulgare a Comitetului Helsinki, Krassimir Kanev, a regretat.

"Din 1995, nu a existat nicio evoluţie în cheltuielile consacrate construcţiei (de închisori). Obiectivul 2019 pare dificil de atins", a apreciat ministrul adjunct al Justiţiei, Dimitar Bongalov. Conform normelor internaţionale, fiecare deţinut trebuie să dispună de un minim de 6 metri pătraţi.

În închisoarea din Burgas (est), cea mai suprapopulată, 940 de persoane rezidează într-o închisoare de 371 de locuri, fiecare dispunând de mai puţin de un metru pătrat, conform raportului unei misiuni în mai 2012 a Comitetului de prevenţie a torturii de pe lângă Consiliul Europei.

Krassimir Kanev a dezvăluit "o creştere a plângerilor depuse privind recurgerea la forţă de către personalul" penitenciarelor. "Administraţia închisorilor impune de asemenea sancţiuni arbitrare, fără control din exterior", a declarat acesta.

Comitetul din Helsinki regretă de asemenea absenţa progresului în cadrul azilelor psihiatrice unde "condiţiile continuă să fie profund inadecvate nevoilor rezidenţilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici