„Administraţia americană pune sub semn de întrebare un contact bilateral de cel mai înailt nivel. Consider că este o distorsionare absolută a realităţii, o privire asupra lumii printr-o oglindă deformată”, a declarat viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov.
Statele Unite s-au declarat „extrem de dezamagite” de decizia Moscovei, la 1 august, de a-i acorda azil lui Edward Snowden, care aproape o lună s-a aflat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova.
Ca urmare a deciziei Rusiei, Statele Unite au anunţat că reflectează asupra menţinerii pe agendă a summitului ruso-american prevăzut la începutul lui septembrie.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a anunţat luni că autorităţile americane „continuă să evalueze utilitatea” acestei întrevederi bilaterale dintre Barack Obama şi Vladimir Putin, înainte de summitul G20, la Sankt Petersburg.
Washingtonul i-a cerut de mai multe ori Rusiei să-l extrădeze pe informaticianul şi fostul consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, acuzat de spionaj.
Moscova „nu înţelege de ce Statele Unite amplifică scandalul lui Snowden”, a declarat Riabkov, subliniind că rolul Rusiei în acest caz este „pur umanitar”.
Rusia speră că Washingtonul va lua o decizie care „nu va aduce prejudicii relaţiilor” ruso-americane, a adăugat el.
Până în prezent, Rusia „nu a primit nici un semn din partea Washingtonului cu privire la luarea unei decizii asupra summitului de la Moscova”, a afirmat Riabkov.